5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Evo zašto vaši kućni ljubimci naginju glavom kada im nešto govorite

Sigurno ste primjetili da kad nešto pričate svom psu, on naginje glavu u desno ili lijevo. Da li znate zbog čega ljubimci to rade? Donosimo vam nekoliko objašnjenja za takvo ponašanje.

Trudi se da vas bolje čuje

Ovo je najpopularnija teorija i ona govori kako naginjući glavu, životinja pokušava da odredi tačno mjesto i udaljenost od zvuka. Čak i mala promjena pozicije glave, može da im omogući više informacija.

Pokušava da vas razumije

Kad pas sluša vaš glas, on pokušava da identifikuje poznate riječi, koje povezuje sa nagradom, kao što su šetnja ili poslastica.

Mišići srednjeg uha kod psa povezani su sa djelom mozga, koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave. To bi značilo da kad naginje glavu, pas pokušava da komunicira sa vama.

Naučili ste ga da to radi

Njegovo naginjanje glavom, vlasnici često poprate pozitivnom vokalnom reakcijom, a često i poslasticom. Takva reakcija podstiče psa da tu aktivnost češće ponavlja.

Kako bi bolje vidjeli vaše lice

U nastojanju da nas razumijju, psi ne koriste samo naše riječi, već i izraze lica, govor tjela i pokrete očiju. Naginju glavom kako bi nas bolje vidjeli.

Posebno to rade rase sa dužom njuškom. To je potvrđuje i jedno istraživanje. Od 582 učesnika, 71 posto njih ima pse sa istaknutim njuškama.

(Index.hr)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se