18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Đurđević: Ukio banci osporen iznos potraživanja

ZVORNIK – Stečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ iz Zvornika Lazo Đurđević smatra da Ukio banka iz Litvanije, kao povjerilac, može da prodaje svoje pravo u vezi sa potraživanjem od Fabrike glinice „Birač“, kao i svaki drugi povjerilac bez obzira da li mu je priznato ili osporeno potraživanje.

„Eventualni kupac takvog potraživanja stupa na mjesto ranijeg povjerioca od koga je kupio potraživanja u tabeli priznatih i osporenih potraživanja“, rekao je Đurđević, reagujući na javnu objavu litvanske Ukio banke o prodaji potraživanja od Fabrike glinice „Birač“, koju su prenijeli neki mediji.

Đurđević je u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni naveo da se ovdje konkretno radi o povjeriocu koji se prijavio kao razlučni povjerilac sa ukupnim iznosom potraživanja od 155.226.433 KM, a razlučno pravo zahtijeva na udjelima DOO „Birač-Energo“ Zvornik, kao i na običnim akcijama emitenta AB „Birač Europa“ iz Kaunusa u Litvaniji.

Ukio banci je na ispitnom ročištu osporen i iznos potraživanja, i razlučno pravo na imovini na kojoj se traži razlučno pravo.

S obzirom na navedeno, svaki eventualni kupac kupovanjem takvog potraživanja kupuje ga sa ogromnim rizikom, navodi se u izjavi.

Lazo ĐurđevićUkio banka podnijela je tužbu za dokazivanje osnovanosti potraživanja, a AD „Birač“ u stečaju je podnio tužbu protiv Ukio banke za dokazivanje osnovanosti osporavanja kako prijavljenog iznosa potraživanja, tako i razlučnog prava na imovinu na koju se tražilo razlučno pravo, navodi se u izjavi i dodaje da su ovi postupci u toku.

Đurđević naglašava da mu je, kao stečajnom upravniku, od Okružnog privrednog suda Bijeljina do sada dostavljeno ukupno 116 prijava potraživanja.

„Izjasnio sam se o 109 prijava potraživanja na prvom ispitnom ročištu i jednom naknadnom ispitnom ročištu, dok se o sedam prijava potraživanja nisam izjasnio, jer nisu bile uredne, tako da su vraćene Okružnom privrednom sudu u Bijeljini da ih vrati povjeriocima na uređenje“, kaže Đurđević.

On je istakao da će se, ukoliko te prijave stignu uređene, svakako o njima izjasniti.

„Od ukupno prijavljenih potraživanja od oko 343 miliona KM, priznao sam 91 milion KM, dok sam oko 252 miliona KM osporio“, rekao je Đurđević.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se