29.3 C
Zvornik
19. јул 2024.

Dukić: Vlast i opozicija da se ne miješaju

Saveza logoraša Republike Srpske pozvao je vladajuće i opozicione političare u Srpskoj da se ne miješaju u situaciju u vezi sa spomen-krstom na Zlatištu kod Sarajeva i da njeno rješavanje ostave ovoj asocijaciji.

Predsjednik Saveza Branislav Dukić rekao je novinarima u Banjaluci da ova organizacija neće odustati od postavljanja spomen-obilježja stradalim Srbima u Sarajevu i poručio da će bilo koga ko pobijedi na predstojećim izborima u Republici Srpskoj čekati ovaj problem.

Upitan zbog čega je krst postavljen u ovom trenutku i da li to ima veze sa izbornom kampanjom, Dukić je rekao da Savez logoraša na postavljanju obilježja stradalim sarajevskim Srbima radi godinama i da ih politika ne zanima.

„Pozivam i vlast i opoziciju da izađu javno i kažu ko nam je naredio i koga smo zvali da nam to omogući – a ne interesuje me ni Milorad Dodik ni Mladen Bosić“, kaže Dukić.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza Vukan Kovač rekao je da Savez logoraša ove aktivnosti provodi volonterski i da će istrajati u izgradnji spomen-područja na Zlatištu.

Potpredsjednik Saveza Boro Medić tvrdi da bi rješenje postojeće situacije bilo da visoki predstavnik deblokira stavljanje na raspolaganje kao državne imovine BiH zemljišta na Zlatištu, kako bi ga nakon toga Republika Srpska dodijelila Savezu logoraša radi podizanja spomen-crkve.

„Mi obećavamo da ćemo odustati od podizanja spomen-krsta ako nam se dozvoli da gradimo spomen-crkvu, jer spomen-krst onda nema smisla“, rekao je Medić.

On je naveo da je krst postavljen da bi se isprovocirala srpska javnost, koja je, kako kaže, bila inertna o ovom pitanju, a onda i visoki predstavnik u BiH, koji nikada nije htio da razgovara sa predstavnicima srpskih žrtava o tome zašto je blokirao dodjelu parcele na Zlatištu Srpskoj.

„Rješenje o dodjeli zemljišta nismo mogli da čekamo u nedogled i bili smo svjesni opstrukcije visokog predstavnika, pa smo se odlučili na ovaj potez. Krst smo podigli sada, jer se to jednom moralo dogoditi“, objasnio je Medić.

Medić je rekao da logoraši nisu iznenađeni reagovanjem bošnjačke strane, koja pokušava da sakrije istinu o stradanju sarajevskih Srba, već onih na srpskoj strani koji su tvrdili da za to nisu znali ili da je riječ o skrnavljenju pravoslavnih običaja, nepoštovanju procedure i politici.

On je predložio Boračkoj organizaciji Sarajevsko-romanijske regije da se u ovoj situaciji pridruže Savezu u borbi za postavljanje spomen-obilježja na Zlatištu, ili da preuzmu aktivnosti na njegovoj izgradnji a da Savez odustane, ili da se pridruže rušiteljima u obaranju krsta.

Medić je rekao da Boračka organizacija do sada nije uključivala u ovo pitanje kada je trebala, osim sada kada napada Savez logoraša.

Predsjednik Skupštine Saveza Spasoje Kovačević rekao je da će spomen-krst na Zlatištu biti postavljen kako je planski predviđeno i da će ga logoraši, ako je potrebno, sami braniti.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se