4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Dug Vlade FBiH smanjen za 744,7 miliona KM

SARAJEVO – Nije istinita tvrdnja da je dug Vlade FBiH u ovom mandatu povećan za 600 miliona KM, kako tvrde Centri civilnih inicijativa /CCI/ u svom izvještaju, saopšteno je iz Vlade FBiH.

„Naprotiv, prema podacima federalnog Ministarstva finansija koji su javni, i koji su dostavljeni Parlamentu FBiH, vidljivo je da je dug federalne Vlade smanjen za 744,7 miliona KM“, navodi se u demantiju povodom juče objavljenog izvještaja CCI pod nazivom „Monitoring Vlade FBiH od 2010. do 2014. godine“.

Vlada FBiH navodi da u ovom mandatu nema nikakav novi dug prema bilo kome i da je uspjela u manje od tri godine da dva puta poveća penzije po pet odsto, što nije učinila nijedna vlada u regionu, a pogotovo nije uradila neka Vlada FBiH prije ove.

U Vladi ističu da je u protekle tri godine investirana 1,1 milijarda KM u izgradnju 65 kilometara autoputa, te postupke izrade studija i eksproprijacije zemljišta za gradnju. Na ovim poslovima direktno je zaposleno 5.000 radnika, a indirektno 10.000.

„Ove investicije obezbijedile su izlazak FBiH iz recesije, ne prema ocjenama Vlade FBiH, već prema ocjenama relevantnih međunarodnih finansijskih institucija poput MMF-a ili Svjetske banke. Bilo bi dobro da CCI pojasni logiku prema kojoj je Vlada, koja je zemlju gurnula u recesiju, uspješnija od Vlade koja ju je iz recesije izvukla?“, navodi se u demantiju.

Aktuelni sazivi Parlamenta i Vlade FBiH neefikasni su i, prema nekim parametrima, gori od svojih prethodnika – zaključak je analize četvorogodišnjeg rada ovih federalnih institucija koju su sačinili CCI.

„Gotovo stalna politička kriza, koja se najprije manifestovala kroz opstrukcije i sporost u konstituisanju Parlamenta i Vlade FBiH, a potom kroz bezuspješne pokušaje promjene izvršne vlasti i raspada parlamentarnih većina, predstavlja primarnu odrednicu koja karakteriše protekle četiri godine u FBiH“, rekla je portparol CCI Maida Behrem Stojanov.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se