9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Dragičević i Čordaš – Realizacija projekata u zvorničkoj opštini

Opštinu Zvornik posjetitili su danas zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miladin Dragičević i ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske Davor Čordaš koji su razgovarali sa načelnikom opštine Zoranom Stevanovićem o međusobnoj saradnji na rješavanju problema povratnika, izbjeglica i raseljenih lica.

Stevanović je rekao da se razgovaralo o projektima koji bi trebalo da se realizuju do kraja godine u zvorničkoj opštini.

– Dogovorili smo se da se uradi revitalizacija puta od Kiseljaka do zaseoka Ravne njive, ovaj projekat vrijedan je oko 35.000 KM, a finansira ga ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS. Nadamo se da ćemo raditi još dva projekta asfaltiranja u izbjegličkim naseljima Ekonomija i Branjevo – rekao je Stevanović.

On je istakao i da je ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS dalo jednokratnu pomoć za devet interno raseljenih porodica u iznosu od po 3.000 KM.

– Te porodice su već dobile i rješenja i novac, tako da sve radimo za dobrobit ljudi kojima je pomoć i lokalne zajednice i ovih ministarstava potrebna – istakao je Stevanović.

Ministar Čordaš je napomenuo da se projekti odnose i na povratnike i na interno raseljena lica i na održivost povratka.

– Ukupna vrijednost tih projekata za koje Vlada RS izdvaja sredstva je 135.000 KM. Tu treba dodati i 27.000 KM za 9 interno raseljenih porodica, što je interventna pomoć. Njima ona uvijek dobro dođe, ali ovaj put je duplo dobro došla jer su bili i poplavljeni – kazao je Čordaš.

On je dodao da se razgovaralo i o velikom projektu raspuštanja svih vidova kolektivnih i alternativnih smještaja koji se radi na prostru cijele BiH, a značajan je i na prostoru opštine Zvornik, gdje se odnosi na 34 stambene jedinice.

Dragičević je rekao da je opština Zvornik plicirala sa više projekata na javni poziv koji je mistrastvo za ljudska prava i izbjeglice BiH raspisalo u avgustu i koji je zatvoren, kao i da se ovih dana razgovara o donošenju konačnih odluka na Komisija BiH za izbjegla i raseljena lica.

– Dogovorili smo se danas o prioritetima koje ćemo pokušati da odobrimo, za šta će biti izdvojeno 125.000 KM. Kad je riječ o projektu raspuštanja kolektivnih i alternativnih smještaja, tu smo priveli kraju procedure. Mi smo još prije imali interes da se kupe neki stanovi ovdje u Zvorniku, napravili anketu među ljudima koji stanuju u kolektivnim centrima, nakon što su oni obišli te stanove, prihvatili i potpisali saglasnost. Danas smo razgovarali i o tome i mislim da čim krene projekat neće više postojati problemi oko tih tehničkih pitanja – rekao je Dragičević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se