14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik uručio ukaz o dodjeli odlikovanja za 205 poginulih boraca

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas predsjedniku Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljku Mitroviću ukaz o dodjeli odlikovanja „Medalja zasluga za narod“ za 205 poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Srpske.

Dodik je ovaj ukaz uručio Mitroviću na prijemu koji je danas organizovao za delegaciju Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila povodom 15. septembra – Dana nestalih i poginulih u Srpskoj.

Mitrović je tom prilikom istakao da svi borci VRS koji su žrtvovali život za Srpsku zaslužuju ovako važno odlikovanje.

On je podsjetio da su porodice poginulih uvele nova i proširile postojeća prava za boračku populaciju, uglavnom na partnerskim odnosima s najvišim institucijama vlasti Republike Srpske.

Govoreći o procesu traženja nestalih lica u BiH, Mitrović je rekao da je u potpunom zastoju proces traženja nestalih Srba, ističući da će Republička organizacija, nakon predstojećih izbora, otvoriti ovo pitanje.

Mitrović je rekao da će Republička organizacija, nakon tribine koja će biti održana 15. septembra, uputiti zahtjev Vladi Republike Srpske da se nađe pravni modalitet da se suspenduje ranija odluka o prenošenju procesa traženja nestalih lica na Institut za nestala lica BiH.

„Ukoliko ne bude pomaka po ovom pitanju, Republička organizacija je spremna da formira odgovarajuće tijelo koje će se baviti procesom traženja nestalih Srba u BiH“, kaže Mitrović i podsjeća da je na spisku nestalih iz Srpske još 1.678 lica.

On je napomenuo da Republička organizacija traga i za uslovima i načinom potpisivanja sporazuma o statusu Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ u procesu traženja nestalih, koji je potpisan 1998. godine.

Komentarišući ranije najave Saveza logoraša Republike Srpske o podizanju spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru, Mitrović je rekao da Republička organizacija u potpunosti podžava podizanje krsta, jer je to simbol stradanja Srba u Sarajevu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se