18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Direktna isporuka gasa višestruko korisna, posebno značajna za Aluminu

BANJALUKA – Privredna komora Republike Srpske ocijenila je višestruko korisnom direktnu isporuku gasa Srpskoj, bez posrednika, koja je juče definisana sporazumom između premijera Srpske Željke Cvijanović i generalnog direktora ruske kompanije „Gasprom“ Alekseja Milera.

Portparol Komore Vladimir Blagojević rekao je Srni da je direktna isporuka gasa posebno značajna za velike potrošače kakva je „Alumina“, koja je do sada imala problema u nabavci ovog energeta i koja je morala tražiti alternativna rješenja za nabavke, a što joj je i otežavalo i poskupljivalo proizvodnju.

„Ukoliko je ovo dugoročna isporuka, onda se može očekivati i da druga preduzeća prilagode svoju proizvodnju za korištenje gasa kao energenta s obzirom da je riječ o jednom od najpovoljnijih energenata za privredu“, istakao je Blagojević.

On je naglasio da korištenje gasa kao energenta proces proizvodnje može učiniti dosta povoljnijim.

Premijer Srpske Željka Cvijanović potpisala je juče u Moskvi sporazum sa generalnim direktorom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj.

Cvijanovićeva je tom prilikom izjavila da će isporuka gasa bez posrednika omogućiti povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice „Birač“, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da je ovim sporazumom predviđeno da kompanija „Gas-res“ direktno, bez posrednika, kupuje energent od „Gasproma“ i dalje ga distribuiše kupcima u Republici Srpskoj, a što će omogućiti nižu cijenu gasa.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se