18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Britanija želi brzi politički i ekonomski napredak

Ambasador Velike Britanije vjeruje da je ključno da se vlade formiraju što prije nakon izbora… U planu sastanak sa rukovodstvom Srpske i opozicijom…

Ujedinjeno Kraljevstvo želi brzi politički i ekonomski napredak u Republici Srpskoj i BiH – poruka je sa kojom ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson dolazi sutra u posjetu Banjaluci.

Ferguson u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske „Srna“ naglašava da je Velika Britanija spremna pomoći bilo kojoj stranci koja bude izabrana u vladu pri provođenju reformi, „koje su očajnički potrebne“.

„Želimo vidjeti fokus političkih vođa na ključna pitanja koja su bitna običnim građanima – na jačanje ekonomije i otvaranje radnih mjesta, iskorjenjivanje korupcije i poboljšanje zdravstva i obrazovanja“, poručuje britanski ambasador.

Ferguson smatra da je „od ključne važnosti da se pokaže odgovornost i izbjegava korištenje nacionalističkog govora, koji vodi do podjela i koji ne rješava stvarne probleme, ali može da zapali političku situaciju i uznemiri ranjive kategorije društva“.

Britanski ambasador bi želio da političke vođe „manje koriste dramatični, nacionalistički govor, a da budu fokusirani na detaljno razrađene politike kako bi se okončala stagnacija te BiH pokrenula naprijed, politički i ekonomski“.

„Planiram da se sastanem sa političkim vođama u Vladi i opoziciji – sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, predsjednikom Narodne skupštine Igorom Radojičićem, te Mladenom Ivanićem i Draganom Čavićem“, najavljuje Ferguson u intervjuu Srni.

Ambasador vjeruje da je ključno da se vlade formiraju što prije, jer „nema više vremena za gubljenje nakon dugog perioda u kome se skoro ništa nije uradilo“.

„Nadam se slobodnim i fer izborima, sa što većim odzivom birača koji će glasati za ljude i stranke za koje misle da njima i njihovim porodicama mogu obezbijediti bolji život, a mi ćemo biti spremni da pozitivno i kostruktivno sarađujemo sa onima koje oni izaberu“, poručuje Ferguson.

On navodi da je nedavni referendumu u Škotskoj održan uz dogovor svih glavnih političkih stranaka i na osnovu zakona koji je usvojen u britanskom Parlamentu prošle godine.

Ferguson smatra da se „Škotska i Republika Srpska – ne mogu porediti, jer su BiH i Ujedinjeno Kraljevstvo dvije vrlo različite zemlje, sa vrlo različitim istorijama“.

Prema njegovim riječima, „u slučaju Republike Srpske, referendum bi bio jednostrana odluka, koja bi bila neustavna i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i međunarodnim zakonom“.

„Pouka iz referenduma u Škotskoj jeste da se razlike rješavaju na miran i demokratski način. Sigurnost i prosperitet BiH u budućnosti leži u zajedništvu, a ne u podjelama. Neće se crtati nova karta na Balkanu“, rekao
je Ferguson.

On naglašava da su bezbjednost i prosperitet kontinentalne Evrope, i BiH kao njenog dijela, strateški prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo.

„Pozdravljamo njemačku inicijativu sa Konferencije u Berlinu, kao i konstruktivan i pozitivan fokus na konkretne projekte koji će biti dobri za BiH, posebno jadransko-jonsku autocestu i željeznicu Sarajevo – Beograd, i koji će učvrstiti dobre odnose sa njenim susjedima. Bilo bi dobro da se taj duh više odrazi na predizborne debate u zemlji“, rekao je Ferguson.

Britanski amabasador ukazuje da, istovremeno, Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja snažno da podržava politički i ekonomski razvoj BiH, kao i da radi na jačanju sektora bezbjednosti.

„Podržali smo Vladu Republike Srpske pri izradi strategije borbe protiv korupcije, koju je Skupština usvojila prošle godine. Potrošićemo skoro 18 miliona KM na naše aktivnosti iz programa podrške u BiH ove godine – što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu“, precizira on.

Nakon izbora nove Evropske komisije britanski amabasador ne očekuje bilo kakvo smanjenje predanosti međunarodne zajednice daljoj intergaciji BiH i njenih susjeda u EU, a kao dokaz tome navodi činjenicu da je Albanija ove godine dobila status kandidata.

„BiH zaostaje iza svojih susjeda jer političari nisu donijeli neophodne odluke niti postigli potrebne kompromise. Nama je i dalje strateški cilj da se BiH pridruži EU i NATO, što prije je moguće.

Vjerujemo da je to najbolji garant dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu u ovom regionu i mi ćemo uraditi sve što možemo kako bi ohrabrili i podržali napredak u tom pravcu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ono što međunarodna zajednica može uraditi je ograničeno.

„Političko vođstvo ove zemlje treba da preuzme odgovornost za postizanje stvarnog i značajnog napretka, a glasači ih moraju držati odgovornim kako za uspjeh tako i za neuspjeh“, zaključio je britanski ambasador Ferguson u intervjuu Srni.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se