5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Braća Ivanković Lijanović i saradnici ubrali milione sa fiktivnih faktura

SARAJEVO – Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović osumnjičen je za niz krivičnih djela u vezi sa finansijskim kriminalom i zloupotrebom položaja i ovlašćenja, a istragom je utvrđeno na koji način su uhapšeni u akciji „Brend“ nezakonito pribavili milione KM i uloga svih osumnjičenih u ovom slučaju.

Rekao je to „Glasu Srpske“ izvor blizak istrazi i dodao da je istraga u okviru koje je u akciji „Brend“ u srijedu uhapšeno 11 ljudi, pokazala da su braća Jerko, Jozo i Slavo Ivanković Lijanović kao suvlasnici firme „Lijanovići“ od 2007. godine organizovali i rukovodili organizovanom kriminalnom grupom koja je omogućila osnivanje preduzeća koja su vodili Venka Ivanković, Zdravko Ivanković i Željko Mikulić.

– Riječ je o preduzećima MI-MO, „Farmer“, „Farmko“ i „ZD.I Produkt“, koja su imala minimalni osnovački ulog od 2.000 maraka i u ime njih su sadašnji federalni ministar trgovine Milorad Bahilj i druga tada ovlašćena, a sada osumnjičena lica zaključivali ugovore sa Lijanovićima – kaže izvor Glasa Srpske.

Mirjana Šakota i Mirko Galić su, kako je utvrđeno istragom, ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi knjigovodstvenim dokumentima i evidencijama omogućavali da pribave imovinsku korist veću od 11,6 miliona maraka. Bahilj je u svojstvu izvršnog direktora firme MI-MO u dogovoru sa Jerkom, Jozom i Slavom Ivankovićem Lijanovićem fakturisao sve zalihe na firmu „Farmer“, koja obavlja istu djelatnost. Iste fakture prosljeđivali su na firmu „Lijanovići“ sa namjerom da onemoguće plaćanje PDV-a. …

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se