14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Bolje snabdijevanje gasom Zvornika, Bijeljine i rafinerija

BANJALUKA – Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će sporazum koji je potpisala sa generalnim direktorom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom o direktnoj isporuci gasa Srpskoj bez posrednika, omogućiti povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i Fabrike glinice „Birač“, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala je juče u Moskvi sa generalnim direktorom kompanije „Gasprom“ Aleksejem Milerom sporazum o direktnoj isporuci gasa Republici Srpskoj bez posrednika. Predviđeno je da kompanija RES gas direktno, bez posrednika, kupuje gas od „Gasproma“ i dalje ga distribuiše kupcima u Republici Srpskoj, što će omogućiti nižu cijenu ovog energenta.

Predsjednica Cvijanović, koja zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom boravi u radnoj posjeti Ruskoj Federaciji, izjavila je da je potpisivanjem ovog sporazuma značajno unapređena saradnja u odnosu na prethodni period, te da će sporazum omogućiti povoljnije snabdijevanje gasom Zvornika i fabrike glinice „Birač“, područja Bijeljine, kao i rafinerija u Brodu i Modriči.

Predsjednica Cvijanović je rekla da je danas potpisan i memorandum o saradnji između Vlade Republike Srpske i kompanije Zarubežnjeft. Ona je navela da ova komapnija planira da investira u gasifikaciju Rafinerije u Brodu, kako bi sa mazuta prešla na gas, što će ,između ostalog, dorinijeti i značajnom unapređenju ekoloških standarda.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima „Gasproma“ potvrđeno zajedničko opredjeljenje za realizaciju projekta „Južni tok“, te da je definisan novi način realizacije ovog projekta u Republici Srpskoj. On podrazumijeva potpisivanje međuvladinih sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Srpske.

„Kada se potpišu ovi međuvladini sporazumi, u narednih 30 ili 60 dana, mi ćemo ih uputiti u Parlament BiH i tamo biti veoma odlučni da pridobijemo neophodnu saglasnost“, rekao je predsjednik Dodik.

On je istakao da realizacija projekta „Južnin tok“ predstavlja veliku investiciju ne samo u osnovni gasovod nego i izgradnju elektrana na gas, što predstavlja doprinos snažnoj energetskoj stabilnosti Republike Srpske u budućnosti.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se