12 C
Zvornik
19. април 2024.

Beograd ne ide tiho u NATO

BEOGRAD – Srbija ne ide tiho ka NATO-u, već razvija odnose sa zemljama Istoka i Zapada, poštujući koncept vojne neutralnosti, rekao je srpski ministar odbrane Bratislav Gašić.

„Ne postoji nikakvo tiho približavanje nijednom vojnom savezu. Jedino što postoji, i za šta ću se kao ministar odbrane zalagati, jeste usvajanje najviših standarda u našoj vojsci“, rekao je Gašić.

On je za „Večernje novosti“ naveo da vojna neutralnost nije prepreka da se sarađuje sa najrazvijenijim zemljama svijeta, a upravo to pokazuje i učešće Srbije na nedavnom samitu NATO-a u Velsu, gdje je dobijena potvrda da je Srbija u međunarodnim okvirima zauzela poziciju kredibilnog partnera.

„Zajedničke vojne vežbe predstavljaju najefikasniji način za podizanje operativnih sposobnosti vojske, i mi koristimo svaku priliku da podelimo znanja i iskustva sa oružanim snagama kako naših suseda tako i najrazvijenijih zemalja“, rekao je Gašić.

On je rekao da će Vojska Srbije učestvovati u svečanosti povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, te dodao da bi bilo dobro da se uskladi vojni defile sa posjetom predsjednika Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Govoreći o spremnosti Srbije da pomogne borbi protiv „Islamske države“, Gašić je rekao da se Srbija neće angažovati vojno, nego će se njen doprinos ogledati u razmjeni informacija o borcima „Islamske države“ koji bi mogli da dođu sa ovih prostora.

„Bezbednosna situacija se stalno prati i procenjuje, i u tom poslu učestvuju i druge službe. Vodimo računa o bezbednosti i činimo sve da naši građani budu sigurni“, rekao je Gašić.

On je rekao i da vazdušni prostor neće ostati bez kontrole i da Srbija ne odustaje od nabavke aviona, ali da se moraju imati u vidu stvarne mogućnosti države i teška situacija u kojoj se nalazi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se