18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ako Rusi zavrnu gas, mnoge zemlje biće u velikom problemu

BRISEL – Finska će biti najteže pogođena nestašicom gasa, ukoliko Rusija na mjesec dana prekine isporuku, dok će ostale članice imati rezerve od tri do devet mjeseci, navodi se u najnovijem istraživanju.

„Embargo na izvoz ruskog gasa tokom zimskog perioda 2014/15 uzrokovao bi nestašicu u brojnim evropskim državama, posebno u centralnom i istočnom dijelu Evrope, uključujući i Njemačku“, navodi se u istraživanju „Instituta za energetsku ekonomiju“ na Univerzitetu u Kelnu.

Na osnovu kompjuterske simulacije evropskih gasovoda, skladišta i infrastrukture tečnog prirodnog gasa, istraživanjem je proučavano šta bi se desilo kada bi Rusija prekinula isporuke gasa na mjesec, tri ili devet mjeseci.

Pošto Finska nema skladišna postrojenja i 100 odsto gasa dobija od Rusije, to bi bila prva zemlja koja bi se suočila  sa nestašicom –  i to od deset odsto u prvom mjesecu,  a više od 50 odsto, ukoliko bi Moskva prekinula isporuku na tri mjeseca.

Tromjesečnim ruskim embargom Poljskoj bi nedostajalo 1,8 milijardi kubnih metara gasa, a Turskoj 3,8 milijardi kubnih metara.

Njemačka, Austrija, Švajcarska, Grčka, balkanske zemlje i Estonija osjetile bi posljedice u slučaju šestomjesečnog emgbarga.

U slučaju da Rusija prekine isporuku gasa na devet mjeseci, Njemačka, Italija i Francuska bile bi teško pogođene i ne bi bilo ispunjeno 46 milijardi kubnih metara evropske potražnje za ovim energentom.

Češka, Mađarska, Slovačka takođe bi ta imale probleme sa gasom, kao i zemlje bi već bile suočene sa nevoljama u slučaju tromjesečnog embarga /Finska, Poljska, Turska, Grčka, Austrija, cjelokupan Balkan, Estonija i Švajcarska/.

Među zemlje koje se ne bi suočile sa nestašicom gasa ni u slučaju devetomjesečnog prekida isporuke, jer imaju sopstvene rezerve, jesu Danska, Norveška, Rumunija i Britanija.

Zemlje koje uvoze gas od svojih susjeda ili imaju terminale takođe ne bi trebalo da imaju problema, a to su Belgija, Bugarska, Irska, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Portugalija, Španija i Švedska.

Istraživanjem je obrađen i uticaj neke ekstremno hladne sedmice tokom šestomjesečnog prekida ispiruke gasa.

„Nedostatak gasa desio bi se u skoro cijeloj Evropi i u tom slučaju Irska, Belgija, Britanija, Belgija, Rumunija i Bugarska takođe bi bile suočene sa problemom“, ističe se u istraživanju.

Međutim, i sama Rusija bi bila pogođena, jer bi izgubila između četiri i četiri i po milijarde dolara prihoda za svaki mjesec embarga, što je oko 3,5 odsto godišnjih prihoda „Gasproma“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se