13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

AFP: Nezavisna Škotska, nezavisna Srpska

PARIZ – Srbi u BiH pomno prate dešavanja u vezi sa predstojećim referendumom u Škotskoj u nadi da bi, ako Škoti izglasaju nezavisnost, mogli da krenu istim putem.

U analizi agencije Frans pres se navodi da Srbi u Republici Srpskoj računaju da, ako Škoti glasaju za otcjepljenje od Britanije, to postaviti presedan koji će povećati i njihove izglede da proglase nezavisnu državu.

Nakon što se Krim otjcepio od Ukrajine i priključio Rusiji poslije spornog referenduma održanog u martu, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ne usteže se da, uoči referenduma o nezavisnosti na koji će u četvrtak izaći Škoti, govori o mogućnosti otcjepljenja, podsjeća francuska agencija.

Dodik je, kako precizira AFP, nedavno rekao da RS prati šta se događa u italijanskom Južnom Tirolu, Škotskoj, pa čak i Kataloniji, pošto su to, prema njegovim riječima, „ključna iskustva za Srbe u BiH“.

U multietničkoj Bosni i Hercegovini, međutim, sa krvavim naslijeđem rata vođenog od 1992. do 1995. tokom raspada bivše Jugoslavije, kako kažu posmatrači, priča o nezavisnosti raspiruje i opasnost od novog oružanog sukoba, upozorava Frans pres.

Mnogi Srbi do dan danas nisu prihvatili novu poslijeratnu bosansku državu, uprkos autonomiji koju imaju u Republici Srpskoj, primjećuje francuska agencija i navodi riječi profesora međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Miloša Šolaje: „Ako se sutra organizuje referendum, većina Srba biće za nezavisnost“.

Iako smatra da otcjepljenje „nije realno u ovom momentu“, Šolaja ističe da je Republika Srpska de facto već država s obzirom na brojne atribute državnosti kojima se odlikuje.

Frans pres podsjeća da se Bosna priprema za opšte izbore koji će biti održani 12. oktobra te da je Dodik priču o nezavisnosti uvrstio u svoje predizborne govore, kao i da je Stranka demokratske akcije, glavna muslimanska stranka, saopštila da „Bosna nikada neće biti dovedena u pitanje“.

Međutim, napominje francuska agencija, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Valentin Incko ukazao je da ustav te zemlje „ne dopušta mogućnost otcjepljenja nijednog entiteta“.

Sve je to, prema mišljenju političkog analitičara Radija Slobodna Evropa Dragana Štavljanina, dio predizborne retorike, mada bi, kako kaže, reakcija mogla biti „mnogo snažnija“ ako bi pretnja nezavisnosčhu postala konkretnija.

„Vjerujem da se to ne bi moglo dogoditi bez novog rata u Bosni“, ističe Štavljanin i dodaje da bi takav sukob mogao da privuče i muslimanske ekstremiste, kao tokom 1990-ih, prenosi AFP.

Francuska agencija navodi i riječi ratnog veterana Hajrudina Čaluka da „srpska separatistička politika parališe fnkiconiranje države“, kao i mišljenje neimenovanog evropskog diplomate u Sarajevu da je situacija u Bosni potpuno drugačija od okolnosti u Britaniji, gdje će Škoti održati referendum uz saglasnost Londona.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se