23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Zakonska diskriminacija u 80 opštinskih izbornih komisija

Koalicija ‘Pod lupom’ nastavlja monitoring predizbornog perioda u Bosni i Hercegovini sa 42 dugoročna posmatrača koja su trenutno raspoređena širom zemlje. Prema podacima sa terena, dva mjeseca prije održavanja Opštih izbora 2014. od 142 opštinske izborne komisije (OIK) nije u potpunosti formirano njih pet, i to u Bratuncu, Čapljini, Čeliću, Krupi na Uni i Kupresu (RS).

Kašnjenja u formiranju OIK-a prisutna su iako su komisije trebale do sada obaviti niz aktivnosti poput objave privremenih biračkih spiskova, određivanja vrste i broja biračkih mjesta, te dodjeljivanje mjesta u biračkim odborima političkim subjektima. Rok za određivanje broja i vrste biračkih mjesta bio je 8. aygust.

Do propisanog roka 130 OIK-a odredile su broj i vrstu biračkih mjesta, dok ostalih 12 to nije učinilo, za što su Izbornim zakonom BiH predviđene novčane kazne u rasponu od 200 do 1.000 KM.

Koalicija podsjeća da je posljednjim izmjenama Izbornog zakona predviđeno da svaka opštinska izborna komisija i birački odbor u svome sastavu moraju imati 40 posto manje zastupljenog pola.

Za 80 opština gdje Zakon predviđa tri člana OIK-a, ovu odredbu je teško ispoštovati, no zabrinjavajuće je da postoji 7 komisija u kojima se ne nalazi ni jedan pripadnik manje zastupljenog pola. Isto tako, u 10 opštinskih izbornih komisija gdje broj članova OIK-a omogućava implementaciju zakona, nije ispoštovana ravnopravnost polova i to na štetu žena (Vitez, Foča, Čajniče, Istočni Stari Grad, Konjic, Ugljevik, Lopare, Teočak, Zvornik i Bratunac).

Tokom jula posmatrači Koalicije nisu primijetili veće promjene u prijavama i odjavama prebivališta, u smislu drastičnog povećanja odnosno smanjenja broja birača u svrhu uticaja na izborni rezultat.

Dugoročni posmatrači su zabilježili pet događaja na terenu koji se mogu okarakterisati kao predizborna kampanja u vremenskom periodu kada ona nije dozvoljena. Koalicija je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) uputila dokumentaciju za jedan slučaj gdje postoji sumnja u kršenje pravila i propisa u pogledu vođenja predizborne kampanje prije njenog zvaničnog početka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se