12.4 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Vekarić: Traženo lociranje 37 lica u BiH

BEOGRAD – Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tražilo je od Tužilaštva BiH da locira 37 lica koja nisu srpske nacionalnosti, a dovode se u vezu sa zločinima nad Srbima u BiH, rekao je Srni zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

„Od Tužilaštva BiH smo tražili da 37 lica, koja nisu Srbi, lociraju na teritoriji BiH. Manji deo je Republika Srpska, veći deo je Federacija BiH“, rekao je Vekarić, koji nije mogao da kaže o kojim predmetima je riječ i o čijim državljanima.

Vekarić je naveo da je i Tužilaštvo BiH tražilo od srpskog tužilaštva provjere za neka lica i da su one urađene.

„To se sve radi u saradnji sa Tužilaštvom BiH. Obostrano su razmenjeni podaci. Ti predmeti se rade u saradnji dva tužilaštva“, kaže Vekarić.

Vekarić ističe da srpsko tužilaštvo radi i formira predmete ne prema tome ko je čiji državljanin, već prema mjestima izvršenja zločina, a onda se raspituje o potencijalnim počiniocima.

„Predmet je baza, a ne lica koja su potencijalno mogla da učine zločin. Imamo bezbroj predmeta u različitim fazama, među kojima i predmeti koji se odnose na zločine nad Srbima u BiH“, rekao je Vekarić.

List „Pres Republike Srpske“ objavio je da je Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo istragu protiv nekoliko desetina Bošnjaka iz Sandžaka za koje postoji sumnja da su za vrijeme proteklog rata u BiH počinili zločine nad Srbima.

Pozivajući se na svoje odlično obaviještene izvore, list navodi da se među tim licima nalaze „redovne mušterije“ u brojnim istragama Ejup Ganić i Sefer Halilović, ali i brojni drugi.

Sagovornici ovog lista navode da nije tajna da je nekoliko hiljada Bošnjaka iz Raške/Sandžaka akvitno učestvovalo u ratnim sukobima na strani takozvane Armije BiH i da se jedan broj dovodi u vezu sa najstrašnijim zločinima počinjenim nad Srbima.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se