23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Stevanović: Prioritet očuvanje Srpske

ZVORNIK – Potpredsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Spomenka Stevanović izjavila je danas u Zvorniku da su prioriteti DNS-a očuvanje Republike Srpske u ustavno-pravnim okvirima u kojima sada funkcioniše, razvoj privrede sa naglaskom na oslanjanje i iskorišćavanje vlastitih prirodnih potencijala i rasterećenje privrede.

„Ukoliko privredni sektor podignemo na viši nivo stvorićemo realne uslove da izvršimo i radikalne reforme i u ostalim sektorima, kao što su obrazovanje, zdravstvo, javni sektor i druge oblasti“, rekla je Stevanovićeva na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali i članovi Glavnog odbora DNS-a Zoran Obrenović i Milijan Vujić.

Govoreći o radu Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Stevanovićeva je istakla da je ovaj klub bio jedan od najaktivnijih u parlamentu Srpske.

„U ovom mandatu imali smo 219 diskusija u Narodnoj skupštini i 96 poslaničkih pitanja“, rekla je Stevanovićeva.

Ona je ocijenila da su diskusije poslanika DNS-a uglavnom bile vrlo bitne za funkcionisanje Republike Srpske.

„Razlika između poslanika DNS-a i ostalih stranaka je možda najvidljivija u ovom sazivu zato što smo klub koji je u vlasti vrlo često diskutovali kritički i kao rezultat toga imali smo predložena 82 amandmana i 27 prijedloga zaključaka od kojih je veliki broj usvojen“, precizirala je Stevanovićeva.

Ona je rekla da je glavni cilj DNS-a na ovim izborima da napravi takav rezultat koji će ovoj stranci omogućiti učešće u vlasti uz preuzimanje mnogo veće odgovornosti nego što je do sada imala.

„Poslije ovih izbora DNS ne želi da bude kolektivni dio vlasti, nego želi da bude lokomotiva koja će povući Republiku Srpsku ka pravednijem i boljem stanju nego što je do sada bilo“, istakla je Stevanovićeva.

Obrenović je rekao da je stanje u privredi Republike Srpske teško i da bez jasne strategije razvoja privrede postoji opasnost od ugroženosti Srpske iznutra, više nego što je prijetnja izvana.

„U proteklom periodu dosta je rađeno na afirmaciji Republike Srpske i njeno postojanje niko ne dovodi u pitanje, naprotiv, govori se kao o ozbiljnom partneru u BiH“, rekao je Obrenović, koji je i kandidat DNS-a za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vujić je rekao da će se DNS u okviru svog djelovanja zalagati i dalje na primjeni projekta porodične medicine koji nije još do kraja doveden, naročito u lokalnim zajednicama u Bratuncu i Srebrenici.

„Otvaranjem ambulanti porodične medicine zdravstvena zaštita biće dostupna i u onim udaljenim mjestima koja nisu sada u prilici da imaju doktora“, rekao je Vujić.

On je naveo da je potrebno racionalizovati radna mjesta u zdravstvu, jer na tri medicinska radnika dolazi jedan nemedicinski.

„Broj zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske prešao je 9.500, od čega je 6.000 medicinskih radnika dok su ostali nemedecinski radnici“, pojasnio je Vujić, koji je kandidat DNS-a za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se