9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Sapna se izlila, ostale rijeke u koritima

Na području zvorničke opštine izlila se rijeka Sapna, dok Hoča, Drina, Drinjača i ostale rijeke ne ugrožavaju domaćinstva, niti privredne subjekte.

Na osnovu vremenske prognoze juče je izdato upozorenje građanima i vlasnicima privrednih subjekata o opasnosti od izlivanja kako bi na vrijeme preduzeli preventivne mjere.

Rijeka Sapna koja je počela da se izliva jutros u 03.00 časa, poplavivši preko 20 kuća u mjesnoj zajednici Ekonomija i 10 u mjesnoj zajednici Čelopek, počela je da se povlači.

Magistralni put Zvornik – Bijeljina koji je bio u prekidu u Karakaju i Čelopeku zbog izlivanja Sapne, ponovo je prohodan od 09.00 časova.

Prekid u Karakaju (foto SRNA) (2)U mjesnim zajednicama u gornjem slivu Sapne ugroženo je okolno poljoprivredno zemljište, ali ne i kuće.

Zamjenik načelnika opštine Zvornik Danijel Dragičević rekao je da je se u rijeku Sapnu slila sva kiša koja je pala na Majevici, što je dovelo do njenog izlivanja.

– Ta količina vode već je stigla do Drine, a trenutna kiša ne može povećati nivo ove rijeke koja je već počela da se povlači. Naše službe su na licu mjesta, pružaju pomoć, a ono što je najvažnije da nemamo životno ugroženih lica. Privredni subjekti na tom potezu trenutno nisu ugroženi, a naše službe preduzimaju sve da se to i ne dogodi. Veliku zahvalnost dugujemo građanima i vlasnicima privrednih subjekata koji su na vrijeme odreagovali i zaštitili svoje objekte – rekao je Dragičević.

Najveće kišne padavine pogodile su sjeverni dio opštine Zvornik, mjesne zajednice Branjevo, Donji Šepak, dio Roćevića, Gornji Šepak i Pilicu. Za sada nema informacija o ozbiljnijoj šteti u tim mjesnim zajednicama, kao ni o eventalnim klizištima.

U samom gradu, zahvaljujući tome što je nedavno rekonstruisana kanalizaciona mreža, padavine nisu izazvale nikakve probleme.

Protok rijeke Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik u 07.00 časova iznosio je 646 metara kubnih u sekundi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se