13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Posle Hrvata “orlovi” očerupali i prvaka Evrope

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je domaću selekciju Francuske sa 79:69 (20:24, 21:15, 22:14, 16:16), u poslednjoj utakmici pripremnog turnira u Pou

Misao selektora Aleksandra Đorđevića o timskom uzdignuću dobila je potvrdu i u duelu sa evropskim šampionom, iako sastavu Francuske nedostaje mozak, srce i duša – Toni Parker, kao i čikaški toranj Žoakim Noa. Međutim, ni naš trenutni hendikep nije ništa manji (Krstić, Teodosić, Nedović, Bogdanović se odmarao). U tom rasporedu snaga, košarkaši Srbije završili su učešće na turniru u Pou ohrabrujućim trijumfom nad domaćinom – 79:69.

Izuzimajući donekle segment odbrane u prvom poluvremenu, čiji se kvalitet ne može precizno izmjeriti kada je rival ekipa sa “sto poena u rukama”, poslednja igra na turniru u Pou jasno je pokazala individualni i timski napredak, pišu Novosti online.

Miroslav Raduljica postaje ozbiljna muka za protivničke centre, čak i kada se radi o NBA igračima kao što je Mainmi, takođe i dosadno uporni Vladimir Štimac. Njegov imenjak Micov pokazuje koliko je nedostajao prethodnih godina, posebno u šutu za tri poena, a povremeno i kao alternativni plejmejker.

Svestranost Nemanje Bjelice sve više popunjava pukotine naše igre, kojoj slabo vidljivi, ali značajni doprinos daju igrači bez velikih imena – Nikola Kalinić, Stefan Birčević, Marko Simonović i Raško Katić, kao i momci sa dobrom perspektivom da ih uskoro steknu – Luka Mitrović i Vasilije Micić.

I timska igra Srbije prilično je odmakla od smušenog izdanja u prvom meču sa Grčkom. Napadačka riješenja u bliskom susretu sa francuskom agresijom bila su raznovrsnija i pametnija, dok je odbrana učinila da igrači kao što su Nando de Kolo i Nikolas Batum izgledaju kao prosjek evropskog basketa.

Za razliku od meča sa Italijom na turniru u Trstu, ovog puta ritam nije slomio krila “orlovima”, koji su poslednji juriš domaćina (61:65 u 36. minutu) odbili košgeterskom serijom Simonovića i Bjelice. Sa vjetrom u leđa, naši reprezentativci nastavljaju pripreme za Svjetski kup, a naredno mjerenje prolaznog vremena imaće na “Trofeju Beograda” 16. i 17. avgusta.

Gradimo timski duh

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je poslije trijumfa nad Hrvatskom na turniru u Pou da je ekipa pokazala da raste i gradi timski duh.

„Orlovi“ su poslije produžetka savladali Hrvatsku sa 84:83, a pobjedonosnu trojku postigao je Bogdan Bogdanović 5,6 sekundi prije kraja.

„Uvek je dobro kad se pobedi istorijski rival. Ovakva pobeda u neizvesnoj završnici može da koristi ekipi u psihološkom smislu. U prvom poluvremenu smo mogli da steknemo i veću prednost da smo u nekim situacijama tražili jednostavnija rešenja. Pokazalo se da igrači veruju u odbranu, veruju u tim i imaju dobar odnos prema igri, što je pozitivan pokazatelj iz dosadašnjih pripremnih utakmica“, rekao je Đorđević za sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Srbiji je taj trijumf bio prvi na turniru u Pou, pošto je u petak izgubila od Grčke (64:66).

„Svih pet igrača koji su na terenu u svakom trenutku igraju intenzivnu odbranu, što je pokazatelj velike želje i odgovornosti prema igri, saigračima i timu. Ima još dosta stvari u kojima mora još mnogo bolje, ali ovo je proces kroz koji treba da napredujemo. Dobar put za napredak je upravo snažna odbrana, dobra tranzicija, trčanje i pritisak na loptu“, zaključio je selektor „orlova“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se