9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Opet poplavljeni

Ugljevik: Poplavljeno 30 kuća u dvije mjesne zajednice

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

ugljevik
Ugljevik

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.

„Još smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno“, rekao je Perić.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se pokušavaju prokopati i proširiti određeni kanali, da ne bi nastupila dalja materijalna šteta.

ugljevik2
Ugljevik

„Prema informacijama koje sada imamo, otkopan je most na regionalnom putu koji vodi od Ugljevika za Stari Ugljevik. Pokušali smo učiniti ono što je bilo moguće na pročišćavanju kanala, ali je ovo bila ogromna količina padavina i voda je ušla ljudima u kuće“, rekao je Perić.

Na sreću, kaže on, nisu bili ugroženi ljudski životi.

On je podsjetio da je korito Laktenice uređeno i da nikada do sada nije bilo izlivanja u ovom dijelu.

„Ipak, zbog velike količine padavina, ovaj put došlo je do izlivanja i na ovom dijelu“, rekao je Perić.

Pričinjena ogromna šteta

U Kostajnici u toku noći i jutra nije bilo ponovnog izlivanja riječica Tavija i Bubnjarica, a načelnik ove opštine Drago Bundalo rekao je Srni da će posljedice katastrofalne poplave koja je zahvatila ovu lokalnu zajednicu tek biti sagledane.

„Pričinjena je ogromna šteta stanovništvu, u privredi i posebno na putnoj infrastrukturi“, rekao je Bundalo.

On je naveo da je u potpunosti neprohodan regionalni put R-475 Kostajnica – Prijedor, te jedan od lokalnih puteva kroz Taviju zbog većeg oštećenja mosta.

Bundalo je napomenuo da se Kostajnica ne može sama izboriti sa katastrofalnim posljedicama koje su tri poplave pričinile ovoj opštini.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, te preduzeća „Putevi Srpske“ i „Prijedor putevi“ ništa nisu učinili u ovoj vanrednoj situaciji.

Bundalo je rekao da zahtijeva hitni dolazak mehanizacije „Prijedor puteva“, da saniraju regionalni put Kostajnica – Prijedor i učine ga prohodnim za saobraćaj.

Bundalo je zahvalio za pomoć koju su juče uputile susjedne opštine Kozarska Dubica, Prijedor i Novi Grad.

FBiH: Najkritičnije na području Tuzle

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu Federacije BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična i alarmantna.

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac – Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinisale su akcije spašavanja i zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.

Na području opštine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gdje je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Evakuisano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću – Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u opštini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične tačke, tako da je situacija alarmantna.

Ulice Gračanice su pod vodom, kao i Sportska dvorana i naselje Korića Han. Poplavljena su i područja Prijeko Brdo, Đakule, Trnovci, Stjepan Polje, Miričina, Lukavica, Rašljeva, Karići, Bajići, Kamenica, Donja Orahovica.

Rijeke Sokoluša i Spreča poplavile su na desetine stambenih i privrednih objekata, a poplavljeno je i oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prijavljeno je nekoliko klizišta, a klizište u Lendićima ugrozilo je stambeni objekat.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica – Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva totalno je uništen i devastiran.

Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlila su se rijeka Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, LJubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

U opštini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postepeno se smiruje, u toku noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se saobraća alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim časovima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Vodostaj na brani Hidroelektrane Modrac jutros u 6.00 časova iznosio je 199,38 centimetara, a tačka preliva je 200 centimetara. U odnosu na mjerenje juče u 7.00 časova nivo jezera je viši za 21 centimetar, pri čemu ispust kroz temeljne otvore iznosi 59 metara kubnih u sekundi.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će detaljan izvještaj o situaciji na području cijele Federacije BiH objaviti poslije 10.00 časova.

Kostajnica: Proglašeno stanje prirodne nepogode

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković proglasio je jutros stanje prirodne nepogode zbog obilnih padavina koje su izazvale poplave i naložio preduzimanje prioritetnih mjera u zaštiti i spasavanju stanovništva i objekata.

Imenovan je Operativni štab za obavljanje operativnih poslova u toku vanredne situacije.

Stanje prirodne nepogode trajaće do daljeg, a u vrijeme nepogode Operativni štab biće u stalnom zasjedanju.

Sinoć su bujične vode koje su se slivale u centar Petrova poplavile centar ovog naselja.

Voda je ušla u megamarket „Đurić“, novi Dom kulture, prostorije „M:tela“ i više kuća u centru Petrova.

U Novom selu i naselju Kolona poplavljeno je više kuća i drugih objekata, jer odvodi nisu mogli da prime svu vodu.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Voda“ iz Petrova Bojan Marjanović izjavio je Srni da je kompletna mehanizacija i ljudstvo tog prduzeća na terenu, ali da se uprkos svim naporima ne mogu suprostaviti vodenoj stihiji.

Put Sočkovac – Gračanica prekinut je za saobraćaj, dok je klizište na putu Petrovo – manastir Ozren sanirano, tako da je ovaj putni pravac prohodan.

Upozorenje gradskog štaba za vanredne situacije

Zbog porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke i jedinice Civilne zaštite izdale su upozorenje građanima da preduzmu mjere zaštite imovine i dalje prate stanje na terenu.

„Upozoravamo stanovništo Banjaluke da zbog obilnih padavina i porasta vodostaja rijeka Vrbasa i Vrbanje, koje su premašile kote vanredne odbrane od poplava, postoji opasnost od njihovog izlivanja u priobalnim dijelovima“, navedeno je u upozorenju.

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke poziva građane da redovno prate stanje na terenu i upozorenja organa Civilne zaštite, te blagovremeno preduzmu potrebne mjere na zaštiti imovine, odnosno sklone na sigurno pokretna materijalna dobra.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se