EkonomijaSvijetVIJESTI

Ne varajte se, Gasprom je glavni

BERLIN – Evropska komisija se ne protivi Južnom toku, ali da se ne treba se zavaravati da naftni gasni gigant Gasprom neće imati glavnu riječ u tom projektu, kaže Etinger.

„Ruski partneri moraju da shvate da mi imamo drugačiju kulturu. Ne zavaravajte se, ako Gasprom posjeduje 50 odsto gasovoda, tada Gasprom odlučuje a ne vi. Mislim da Gasprom treba da smatramo partnerom, ali ne smijemo da mu dozvolimo da postane svemoćan“, poručio je evropski komesar za energetiku Ginter Etinger.

On je pozvao Rusiju da bude otvorena za fer razgovore i poštuje tržišna pravila kada se radi o „Južnom toku“, čiji cilj je da se dopremi gas u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu.

EU je, podsjeća Volstrit žurnal, razgovore o tom projektu obustavila do daljnjeg.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom da bi se u isporukama gasa za Evropu zaobišla Ukrajina, vrijedan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine.

Plan je da se ruski gas cijevima ispod Crnog mora, a kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije odvede do potrošača u srednjoj i zapadnoj Evropi.

Etigner je takođe danas pozvao Rusiju i Ukrajinu da u međusobnom konfliktu ne koriste gas kao sredstvo ucjene, istakavši da je bezbjedno energetsko snabdjevanje ključno i ne smije da bude uključeno u moguće dodatne sankcije Rusiji.

On je naveo da radi na scenariju u najgorem slučaju, koji će biti predstavljen šefovima država i vlada EU sredinom oktobra, u slučaju da Rusija odluči da obustavi isporuku gasa Evropi ili ukoliko Ukrajina blokira tranzit gasa kroz svoju zemlju.

„Ne očekujem nijednu od ove dvije opcije da se desi, ali mogućnost da se ne desi nije nula“, rekao je Etinger na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu i dodao da želi da posreduje između Moskve i Kijeva.

„Rusi mogu da očekuju da će računi za gas biti plaćeni, i, istovremeno, Ukrajina i drugi kupci (gasa) mogu da očekuju da će cijene gasa diktirati tržište, a ne zakulisne političke radnje, i da gas i cijene gasa nisu instrumenti potčinjavanja i ucjenjivanja, već ponude i potražnje na fer i otvorenom evropskom tržištu. To je naš cilj“, rekao je Etinger.

On je ponovio i da gas nije odgovarajuća stvar da bude uključena u dodatne ekonomske sankcije Rusiji „jer bi u tom slučaju bilo samo gubitnika“ na obije strane.

Etinger je takođe rekao da se protivi zabrani putovanja za šefa ruskog naftnog giganta Gasproma, jer je od ključnog značaja da se ostane u komunikaciji sa tom kompanijom.

Rusija je obustavila isporuke gasa Ukrajini u junu zbog spora sa Kijevom oko neplaćenih računa, a Ukrajina je optužila Moskvu zbog nepravičnog podizanja cijene za gas.

EU pokušava da posreduje između dvije strane. Ukrajinu već više mjeseci potresaju oružane borbe proruskih pobunjenika na istoku zemlje
i snaga Vlade iz Kijeva. Ukrajina je glavna tranzitna zemlja za ruski gas ka EU, čiju trećinu energetskih potreba pokriva Rusija.

Agencije

Tagovi
Back to top button
Close
Close