17 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Konferencija na Crnom vrhu povodom vandalizma

ZVORNIK – Sa današnje konferencije za novinare upriličene kod spomen ploče na Crnom vrhu kod Zvornika poručeno je da je njeno skrnavljenje nečuven vandalizam, kojim se ponovo ubijaju Srbi nad kojima je na tom mjestu 10. septembra 1992. godine počinjen zločin.

Veljko Lazić, zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, rekao je da je žalosno doći kod spomen-ploče i vidjeti šta je sa njom učinjeno.

– Kao čovjek mogu da kažem da je to nečuven vandalizam, ovo je četvrti put da se ubijaju ovi ljudi koji su ovdje ubijeni 1992. godine, jer je spomen obilježje tri puta skrnavljeno i ne znam dokle ovo tolerisati. Ne mogu da se otrgnem utisku da je ovaj vandalizam uradio onaj koji je to uradio i 1992. godine, jer niko ni do danas nije procesuiran, iako se zna ko ih je ubio 1992. godine. Sve dotle do se ovaj zločin ne procesuira, mi ćemo imati ovakve situacije – rekao je Lazić.

On je poručio da će ploča biti popravljena do 10. septembra ove godine, kad je dan obilježavanja stradanja 11 srpskih vojnika, policajaca i civila na Crnom vrhu.

– Za ovo dešavanje najviše krivim Tužilaštvo BiH i sudstvo, zašto se ne procesuiraju ti ratni zločini i zašto nije uhapšen onaj ko je izvršio ovaj masakr 1992. godine – zapitao je Lazić.

Staka Petrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca opštine Zvornik rekla je da cio svijet treba da vidi šta se dešava srpskom narodu na ovim prostorima.

– Ovdje je 1992. godine ubijeno 11 vojnika VRS i civila koji su bili u koloni, u prolazu, nisu bili naoružani. Nikada niko za to nije odgovarao, niti je pokrenut postupak protiv bilo koga. Molim i ministra MUP-a RS i sve druge nadležne organe da preduzmu potrebne korake i da se konačno pronađu oni koji ruše srpske spomenike. Bošnjačka obilježja niko ne dira, jer su to svetinje svakog naroda, zašto onda da neko ruši naše. Ovo je teško za sve nas koji živimo u RS i sramno je ako se ne otkrije ko je ovo počinio – smatra Petrovićeva.

Prema njenim riječima, bez obzira da li na mjestu stradanja Srba ima obilježje ili ne, porodice poginulih i predstavnici organizacija proizašlih iz rata uvijek će dolaziti, održavati pomen i paliti svijeće.

Predstavnik opštinske Boračke organizacije Mile Vukadinović istakao je da će se istrajati na rješavanju ovakve situacije.

– Zatražićemo od svih nadležnih organa, ali i od međunarodnih organizacija da se ovo riješi na najbolji mogući način i da dostojanstveno možemo da održimo pomen pored naših obilježja – naglasio je Vukadinović.

Sekretar zvorničke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da je otkriveno da je spomen ploča na Crnom vrhu oskrnavljena u subotu, i to po treći put.

– Na ovom mjestu tog 10. septembra 1992. godine desio se stravičan zločin kada je kolona vozila koja se kretala iz pravca Capardi prema Zvorniku presretnuta od strane srebreničkih muslimana koji su tada prelazili preko ovih teritorija prema Tuzli, presjekli su tu kolonu, popalili vozila i ubili 11 lica od kojih su samo 2 bili pripadnici VRS i u uniformama, a ostali su bili civili. Taj zločin ima posebno težinu i zato jer se desio u dubini teritorije RS i zato što su ga počinili srebrenički muslimani, dakale prešli su toliki put da bi napravili ovakav zločin, za koji postoji u video-zapis – podsjetio je Marković.

Radovan Pejić iz Udruženje veterana službi bezbijednosti RS rekao je da su 10. septembra 1992. godine među ubijenima bili i dva pripadnika MUP-a koji nisu bili u uniformi, nego su u koloni bili kao civili.

– Odmah po tom zločinu, MUP je izašlo na lice mjesta, zadokumentovalo zločin i pouzdano znam da je blagovremeno podnesena i krivična prijava, a da je kasnije dopunjavan izvještajem o počinjenom krivičnom djelu i da se predmet nalazio u Okružnom tužilaštvu i Sudu u Bijeljini. Predmet je potom premješten u Tužilaštvo BiH. Mogu reći, jer sam u to vrijeme radio u MUP, da su identifikovani počinioci za koje smo mi utvrdili da postoje osnovi sumnje. Na žalost i ovi događaji pokazuju da procesi kad su u pitanju zločini nad Srbima teku sporo. Skrnavljenjem obilježja koja pokazuju na kom mjestu su ginuli Srbi 20 godine nakon rata čine se novi zločini – istakao je Pejić.

Petrovićeva je rekla da su na današnju konferenciju bili pozvani i predstavnici OHR-a, te Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

– Niti su došli, niti su se oglasili da izraze žaljenje i po tome se vidi na čijoj su strani i međunarodna zajednica i Evropska Unija i svi njihovi predstavnici koji rade i borave u BiH – poručila je Petrovićeva.

Spomen ploča na Crnom vrhu postavljana je 10. septembra 2010. godine i prvi put je oskrnavljena 6 dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo kada su ukradeni sto i klupe, isječeni željezni stubovi i lanci oko obilježja. Prije dvije godine je obnovljena i tada je postaviljena veća i deblja granitna ploča.

Konferenciju su sazvali Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i opštinska Boračka organizacija sa željom da se zajedno osudi vandalski čin skrnavljenja ploče.

Povezana vijest: Spomen ploča na Crnom vrhu oskrnavljena po treći put

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se