12 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Ekvador – raj na zemlji

Ekvador je država u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog okeana. Na sjeveroistoku se graniči sa Kolumbijom, a na jugoistoku s Peruom.

Ovaj raj na zemlji nudi putnicima pravi festival avantura na otvorenom – od predivnih plaža, planina do ostrva Galapagos.

U ovom dijelu Južne Amerike proljeće praktično nikada ne prestaje. Prosječna godišnja temperatura kreće se oko 20 stepeni Celzijusa. Zbog svoje veličine uvijek postoji jedan dio Ekvadora koji ima sunčano vrijeme i prijatnu temperaturu, tako da možete doći u bilo koje doba godine i uvijek ćete moći da se izležavate na suncu.

Sa preko 853 kilometra obale nije ni čudo što se u Ekvadoru nalaze neke od najljepših plaža svijeta. Ukoliko ste ljubitelj ronjenja, tu su priobalni gradovi Salinas, Puerto Lopez i Salango. A ako više volite zabavu, Atakamer je pravi izbor za vas, kao i ostrvo Galapagos.

Ukoliko želite da vam odmor bude malo više aktivniji, onda ste dobrodošli u Ande i Kotopaksi, nacionalni park gdje se nalazi jedan od najviših vulkana svijeta.

Kada govorimo o lokalnoj hrani, ona je raznolika, kao i sam pejzaž. Morski plodovi i ribe su ono što čine okosnicu ekvadorske kuhinje. Međutim, ako se uputite prema planinama uživaćete u raznim specijalitetima od krompira i kukuruza. Hrana je uglavnom jeftina, tako da ručak možete pojesti i za 30 maraka pa naviše.

Što se tiče smještaja u ovom dijelu Amerike, tu je pregršt hotela kojih ima najviše u priobalnom dijelu. Noćenje se može naći po cijeni od 80 maraka, a sve zavisi gdje želite da odsjednete. Hoteli obično nude parking, bazen, noćni klub, restoran, ali i igrališta za odbojku na pijesku.

Ako ste ljubitelj noćnog života i provoda, tu su četvrti plaža Foč u gradu Kuito. Ova četvrt prepuna je barova, klubova i restorana. Najomiljenije pivo je „pilsner“, a idealan koktel koji preporučuju domaćini je „kaleazo“.

Valuta

Od 2000. godine posjetioci više ne moraju brinuti koja je valuta u Ekvadoru i da li će moći dobiti tu valutu u domaćim mjenjačnicama, jer je službena valuta američki dolar. Uprkos tome, cijene su relativno niske, tako da ćete dobiti puno više nego što biste dobili kod Amerikanaca.

Usluge Cijene u KM

Smještaj od 80

Ručak 40

Kafa 10

Suveniri 15

Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se