25.4 C
Zvornik
30. септембра 2023.

Danas Sveta Petka Trnova, krsna slava Opštine Zvornik

Srpska pravoslavna crkva proslaviće danas prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova.

Sveta Petka je rodom iz Rima, porijeklom je iz hrišćanske porodice i živjela je u drugom vijeku poslije Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdijelila siromašnima i zamonašila se.

Zamonašivši se, propovijedala je zabranjenu Hristovu vjeru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscijelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovjedanja hrišćanske vjere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posječena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.

NJene mošti kasnije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu iako nije „zapovjedni praznik“ /crveno slovo/. Ponegdje se proslavljaju i zavjetne i manastirske slave.

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali ljetni „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Tada se izbjegavaju svi teži poslovi u polju i u kući.

Sveta Petka TrnovaMnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, miješaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

Svetu Petku Trnovu kao svoju krsnu slavu proslavlja i Zvornik.

Jutros je održana Sveta liturgija u crkvi „Svete Petke Trnove“ na Đurđev gradu. U 17:30h služiće se večernja služba u hramu Rođenja Sv. Jovana Krstitelja, a od 18h započeće litija kroz grad, po dolasku ispred Kasine biće lomljenje slavskog kolača. Od 19h počinje svečana akademija „U slavu Svetoj Petki“ i dodjela opštinskih prizanja na platou ispred Kasine.

Poslije toga biće koktel za građane i goste.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se