23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Srebrenica: Ponovo radi fabrika peleta

SREBRENICA – Holanđanin Marijus de Vilt prodao je partnerima svoje akcije u fabrici peleta u Loznici i taj kapital uložio u kupovinu fabrike sa istim proizvodnim programom u Zelenom Jadru kod Srebrenice, koja je je počela probni rad pod nazivom „Eko-M“.

Kao vlasnik fabrike u cijelosti, Vilt je primio 35 radnika i pokrenuo probnu proizvodnju peleta, a uporedo je podnio zahtjeve za dobijanje trajne radne i ekološke dozvole, te naručio filtere za prečišćavanje vazduha da bi se eliminisalo moguće emitovanje nedozvoljene količine prašine u atmosferu.

U Srebrenici se očekuje da će se ova fabrika, koja je više puta mijenjala vlasnika, počinjala i obustvaljala rad, napokon stabilizovati i kontinuirano raditi u narednom periodu, što je cilj i njenog vlasnika.

Vilt je rekao Srni da će u probnom periodu fabrika proizvoditi 1,5 tona peleta za sat i da će uskoro instalirati još jednu presu čime će riješiti „usko grlo“ i time omogućiti proizvodnju četiri tone peleta za sat, jer je sva ostala oprema projektovana na taj obim proizvodnje.

„U prvoj fazi osposobljavanja fabrike uložiću 300.000 evra za nabavku prečistača za izduvne gasove i prašinu, te za spoljno uređenje fabrike i fabričkog kruga, nabavku zaštitne opreme i poboljšanje uslova rada zaposlenih i otvaranje radničke menze“, naveo je Vilt.

U drugoj fazi novi vlasnik namjerava zaposliti još 10 do 20 radnika za obradu tehničkog drveta, proizvodnju evro-paleta i drvenog uglja, što su veoma traženi proizvodi na zapadnom tržištu.

Cilj mu je da nađe pouzdane partnere za subvencionisanje proizvodnje da bi što prije krenuo u drugu fazu rada i proširenja proizvodnog programa i obima proizvodnje.

Za planirani povećani obim proizvodnje ovoj fabrici godišnje će biti potrebno oko 60.000 metara kubnih drveta, što srebreničko Šumsko gazdinstvo „Drina“, prema sadašnjem obimu sječe i eksploatacije šume, ne može obezbijediti, pa Vilt sirovinu namjerava obezbjeđivati i iz drugih šumskih gazdinstava i od vlasnika privatnih šuma sa područja regije Birač.

On tvrdi da ima obezbijeđeno tržište za izvoz kompletne proizvodnje peleta u Italiju.

Vilt je rekao i da će ponuditi lokalnim ustanovama u Srebrenici da im, umjesto postojećih kotlova koji koriste druge energente, besplatno obezbijedi i instališe nove kotlove ukoliko se opredijele da trajno koriste pelet iz njegove fabrike za zagrijavanje prostorija.

„Cilj je da ostvarim dobru saradnju sa ovom lokalnom zajednicom i njenim stanovništvom, jer ovdje želim investirati i raditi `na duže staze“, naglasio je Vilt.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se