15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ruske teorije zavjere o MH17

MOSKVA – Istraga tek treba da utvrdi razlog pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini, ali u ruskim medijima već kruže brojne teorije zavjere o tome šta se dogodilo.

U Rusiji bujaju teorije zavjere o pozadini obaranja malezijskog putničkog aviona iznad istočne Ukrajine, i sve se slažu da su ukrajinske vlasti krivac, dok nijedna ne priznaje ni kao mogućnost da bi Rusija možda mogla da snosi bilo kakvu odgovornost.

To je potpuno suprotno stavu Zapada o tome ko stoji iza obaranja aviona sa 298 ljudi koji je iz Amsterdama letio u Kuala Lumpur.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je za američke televizijske gledaoce da su pobunjenici oborili avion ruskim oružjem, dok su Rusi non-stop bombardovani scenarijima po kojima su ukrajinske vlasti isplanirale da počine taj zločin na nebu.

Rusi imaju mnoštvo objašnjenja, od pokušaja ubistva predsjednika Vladimira Putina, preko očajničkog pokušaja da Zapad bude uvučen u bitku za istok Ukrajine, do traljave misije da se počini masovno ubistvo ruskih građana.

Jekaterina Andrejeva, jedno od najpoznatijih TV lica u Rusiji, nekoliko sati poslije pada aviona na teritoriju koju drže proruski pobunjenici u donjeckoj oblasti u istočnoj Ukrajini, iznijela je teoriju da je Putinov avion, koji se vraćao kući iz Brazila, prošao istim putem kao i malezijska letjelica, sat vremena prije nego što je pogođena raketom, što ukazuje na atentat na ruskog predsjednika.

„Predsjednički avion i malezijski boing ukrstili su puteve u istoj tački i visini. Oblik tih aviona i dužina su apsolutno slični, a s te udaljenosti i njihova boja izgleda identična“, navela je Andrejeva.

Do petka ujutru, međutim, tu teoriju su zamjenili drugi scenariji, a u centru jednog od njih bio je raketni sistem Buk, iz koga je, prema ukrajinskim vlastima, ispaljena raketa na malezijski avion.

Državna televizija Rosija odmah je svalila krivicu na ukrajinsku vojsku, navodeći da proruski pobunjenici ne posjeduju takav sistem, dok je Ukrajina nedavno u taj region dopremila jedan Buk.

I novinar agencije AP vidio je jednog Buka nedaleko od mjesta na koje je pao avion, nekoliko sati prije nego što je oboren. Uz to, pobunjenici su se na društvenim mrežama hvalili da posjeduju taj sistem.

Ta televizija se nije tu zaustavila, nego je povukla paralelu između boja na logou malezijske kompanije – crvene, bijele i plave – i ruske trobojke, što joj je bilo dovoljno da pretpostavi da je Ukrajina zapravo pokušala da raketira ruski putnički avion.

Najčitaniji ruski list Komsomolska pravda tvrdio je da su ukrajinski kontrolori leta preusmjerili avion Malezija erlajnsa da direktno leti iznad zone u kojoj su se vodile borbe, prikazavši slike s veb sajtova za praćenje leta na kojima se vide oscilacije u ruti letjelice.

Taj list danas piše da je avion oborila ukrajinska vojska, uz pomoć Amerikanaca: „Ukrajinski ratni avion i američki špijunski satelit pratili su pali Boing“, navodi Komsomolska pravda.

Ruski mediji takođe sugerišu da su ukrajinske vlasti organizovale obaranje aviona tako da izgleda kao da su to učinili pobunjenici, u nadi da će tako primamiti Zapad na vojnu intervenciju.

I nacionalistički političari potpiruju izvještaje ruskih medija sa svojim teorijama zavjera.

„Činjenica da je avion pao je američka provokacija. Oni čine sve što je moguće da okrive Rusiju. Moguće je da su postojala tijela koja su stavljena u avion prije nego što je poletio“, rekao je za radio Vesti FM desničarski poslanik Vladimir Žirinovski.

I Putin je, kako je vrijeme odmicalo, koristio sve oštriju retoriku, navodi AP, ocjenivši da do tragedije ne bi došlo da se nisu vodile borbe u tom djelu Ukrajine i navodeći da su vlasti iz Kijeva odgovorne za incident, jer se u njihovom vazdušnom prostoru desila tragedija.

Voz s tijelima poginulih putnika danas je s teritorije pod kontrolom pobunjenika stigao u Harkov koji kontrolišu vlasti iz Kijeva, odakle bi danas ili sutra posmrtni ostaci žrtava trebalo da budu upućeni na ekspertizu u Holandiju.

Američke obavještajne službe takođe su najavile da će tokom dana objaviti podatke koje posjeduju o oborenom malezijskom avionu, što bi trebalo da pomogne da se utvrdi šta se desilo i ko je oborio malezijski avion 17. jula na istoku Ukrajine.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se