9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Realizovan projekat „Ambrozija napada! Stop!!! Mobilizacija“! (foto)

ZVORNIK – Sve planirane aktivnosti u okviru projekta „Ambrozija napada!Stop!!! Mobilizacija!“ su realizovane u skladu sa planom, a čak je održano i šest edukacija više nego što nam je bila obaveza.

Ovo je danas saopštila predsjednica Regionalnog centra za prevenciju bolesti i promociju zdravlja Zaga Erić koja je podsjetila da je projekat realizovan od 1. marta do 30. juna ove godine.

– Projekat je implementiran u veoma teškim okolnostima iz razloga što je ambrozija kasnila sa nicanjem, kišnih perioda, poplava, školskog proljetnog raspusta, ali smo i više od planiranih aktivnosti uspjeli da sprovedemo. Najprije smo imali okrugli sto u čiju organizaciju se aktivno uključila Opština Zvornik, Komunalna policija i poljoprivredna inspekcija. Okruglom stolu su prisustvovala 23 predstavnika relevantnih ustanova i institucija. Donešeni su zaključci sa predloženim aktivnostima za najkraći put do široke javnosti.

Projektom je ukupno realizovano 30 edukacija gdje je prisustvovalo 837 lica, održano je 8 radnih akcija u kojima je učestvovalo 135 lica, emitovani su putem medija edukativni džinglovi u trajanju 2 mjeseca, emitovana je Republička odluka o suzbijanju i uništavanju korovske biljke ambrozije u trajanju jednog mjeseca, a taođe je odštampano 5.000 edukativnih flajera i distribuirano građanima – kaže Erićeva.

Ona je rekla da se nastojalo da ciljne grupe budu što raznovrsnije kako bi informacije preko različitih puteva došle do široke javnosti. To su bili učenici i nastavno osoblje po školama, studenti fakulteta, omladina crvenog krsta, rukovodstvo i stanovnici mjesnih zajednica, rukovodstvo i lovci lovačkog udruženja, ribolovačkog udruženja, škola podmlatka ribolovaca, vjernici vjerskih zajednica.

– Implementacijom ovog projekta željeli smo da uputimo opomenu, upozorenje, stavimo prst na čelo svim subjektima i fizičkim licima koje obavezuje Republička odluka o suzbijanju i uništavanju korovske biljke ambrozije, da je ona u velikim razmjerama raširena, sa progresivnom tendencijom daljeg razmnožavanja i širenja, svuda oko nas i u značajnom procentu u nama. Da li ćemo se opredjeliti za varijantu, po savjetu ljekara, da se zatvorimo u kuću, da zatvorimo prozore na autu ako smo u vožnji, da stavimo maramicu na nos i usta da ne bi udahnuli polen ambrozije i da li ćemo dozvoliti nam djecu „davi“, ili ćemo se opredijeliti za uništavanje ambrozije. U svemu ovome ima nešto mnogo teže od uništavanja ambrozije, a to je promjena načina razmišljanja kod ljudi koji misle da je to obaveza svih drugih, samo ne njihova. Maksimalno smo se trudili da vam što bolje predstavimo problem. Od nas toliko. Sada ste vi, koje obavezuje odluka, na potezu. Stavite prst na čelo i razmislite – poručuje Erićeva.

Ona je podsjetila da je cilj ovog projekta doprinos smanjenju broja alergijske bolesti izazvane alergenom ambrozije, zaštita zemljišnih površina, a iznad svega podizanje svijesti kod široke javnosti o značaju njenog uništavanja.

Projekat „Ambrozija napada!Stop!!! Mobilizacija!“ podržan je od strane Centra za promociju civilnog društva CPCD u sklopu malih grantova zagovaračke kampanje u lokalnim zajednicama i Ambasade Kraljevine Švedske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se