15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Povećati kazne za brzinu i alkohol

BANJALUKA – Anketa na sajtu Agencije za bezbjednost saobraćaja RS pokazala je da većina građana smatra da je neophodno povećati kazne za one koji voze pijani ili prekorače dozvoljenu brzinu kretanja.

Na pitanje „Da li ste za povećanje kazni za najteže prekršaje (brzina i alkohol)“, do juče je odgovorilo blizu 400 posjetilaca ovog sajta, od čega ih je oko 85 odsto izabralo opciju „Da“.

Nije iznenađen ovakvim rezultatima ankete Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koji kaže da i u svakodnevnom razgovoru sa svim kategorijama stanovništva, uključujući i vozače, od njih čuje da su sadašnje kazne nedovoljno visoke, a pogotovo kada se uporede s kaznenom politikom država u okruženju.

„Kazna mora biti neprihvatljiva, a takva je onda kada je visoka. Samim povećanjem kazni za očekivati je da će se propisi manje kršiti. Strah od kazne, prema istraživanjima, utiče za oko 60 do 70 odsto na promjenu ponašanja vozača, dok preostalih 30 do 40 procenata pripada edukaciji“, naglašava Radović.

On pritom dodaje da je, pored povećanja kazni, potrebno raditi i na kažavanju prekršaja bez izuzetka.

„Kada je riječ o vožnji pod uticajem alkohola, kao i prekoračenju brzine, nezgode koje nastaju usljed tih okolnosti imaju najteže posljedice. To su najteži vidovi prekršaja i tu ne treba da bude tolerancije“, poručuje Radović.

Komentarišući rezultate ove ankete, Zoran Tadić, diplomirani inženjer saobraćaja iz Banjaluke, kaže da su oni ohrabrujući ako je to iskreno opredjeljenje onih koji su u njoj učestvovali.

„Međutim, indikativno je to da su i ljudi koji dolaze na sajt Agencije za bezbjednost saobraćaja RS vjerovatno malo svjesniji od prosječne strukture građana RS“, ističe Tadić, koji, ipak, smatra da kazne nemaju dugoročno djelovanje, u smislu prevencije.

Zanimljivo je da pripadnici MUP-a RS, tokom redovnih kontrola, ali i ciljanih akcija, kažnjavaju brojne pijane vozače, kao i one koji su previše stisnuli papučicu gasa, ali svaka nova akcija ponovo donese poražavajuće podatke.

Jednu takvu prošlog mjeseca je organizovao CJB Bijeljina i tokom nje su policajci „upecali“ brojne pijane vozače.

„CJB Bijeljina je nastavio s pojačanim aktivnostima na kontroli alkoholisanosti vozača, te je tako u periodu od 13. do 15. juna iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključen 101 vozač“, saopštila je Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, koja najavljuje da će biti nastavljene ovakve kontrole, u čijem su fokusu vozači koji voze pod dejstvom alkohola.

Da su takve kontrole i te kako potrebne, svjedoči i podatak koji je navela, a prema kojem su na području CJB Bijeljina za pet mjeseci ove godine 74 saobraćajne nezgode izazvali vozači koji su bili pod dejstvom alkohola.

Inače, stroža kaznena politika, usmjerena protiv pijanih vozača i protiv onih koji vole brzu vožnju, predviđena je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, ali još nije poznato kada će to zakonsko rješnje biti usvojeno. Prema riječima stručnjaka, sigurno neće uskoro, budući da je ovo izborna godina.

Nezavisne novine

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se