SvijetVIJESTI

Poginulo 100 ukrajinskih vojnika u poslednja 24 sata

LUGANSK – Pripadnici oružanih snaga samoproklamovane Luganske Narodne Republike su saopštili da su u poslednja 24 sata, tokom borbe za aerodrom u Lugansku, ubili oko 100 ukrajinskih vojnika i uništili pet tenkova, dva oklopna vozila i jednu minobacačku bateriju, saopštila je pres služba Luganske Narodne Republike.

U saopštenju se navodi da je aerodrom u Lugansku i dalje u blokadi proruskih snaga i da se „neprijatelj povukao na položaje koje je zauzimao prethodnog dana“, prenela je agencija Itar-Tas.

Lugansk se juče prepodne našao pod artiljerijskim udarom ukrajinske vojske. Projektili su padali po stambenim objektima, pri čemu je jedna kuća potpuno uništena, a jedna osoba povređena, saopštile su proruske snage.

Ukrajinska vojska i snage samoodbrane Donjecke i Luganske oblasti već nekoliko dana vode velike borbe, pokrenute pošto je zvanični Kijev pokrenuo ofanzivu za preuzimanje kontrole nad pomenutim oblastima, koje su na referendumima 11. maja izglasale nezavisnost od Ukrajine.

Tokom te vojne operacije je, prema podacima ukrajinskog Ministarstva zdravlja, poginulo 478 civila, dok ih je 1.392 povređeno. Pored toga, uništene su mnoge zgrade, a više desetina ljudi je moralo da napusti svoje domove na istoku Ukrajine.

[mom_video type=“youtube“ id=“Ma8_OfM_U9Q“]

Agencije

Tagovi
Back to top button
Close
Close