LIFESTYLE

Opasnost vreba od mokrog kupaćeg

Urinarne infekcije, koje uglavnom uzrokuje ešerihija koli, ljeti su učestalije. Glavni „krivci“ oskudno odijevanje u klimatizovanim prostorijama, mokar kupaći kostim, mikroorganizmi iz bazena.

Kupanje u bazenima i vodama koje nisu provjerene, kao i dugotrajno nošenje mokrih kupaćih kostima i oskudno oblačenje u klimatizovanim prostorijama, pogoduju razmnožavanju klica u urinarnom traktu. Zato su urinarne infekcije veoma česte tokom ljeta, piše RTRS.

Ešerihija koli je uzročnik u gotovo 40 odsto urinarnih infekcija koje uglavnom pogađaju žene. Kada se ova bakterija razmnoži u urinarnom traktu, ubrzo se javljaju i tipični simtomi: učestalo i bolno mokrenje, zamućen ili urin sa sukrvicom i probadanje u donjem dijelu stomaka i krstima.

Infekcije urinarnog trakta obično nastaju od bakterija koje potiču iz debelog crijeva i koje se normalno nalaze na koži u predjelu od anusa do vaginalnog otvora. Neke infekcije kod žena izazvane su bakterijama koje potiču iz vagine i koje kolonizuju kožu oko otvora mokraćnog kanala.

U normalnim okolnostima, bakterije dospjele u bešiku eliminišu se tokom mokrenja. Međutim, sluznica nekih žena je podložna vezivanju bakterija, čemu doprinose i loše navike poput dugotrajnog nošenja mokrog kostima i laganije oblačenje u promjenljivim klimatskim okolnostima.

Da bismo se zaštitili, važno je unositi dovoljno tečnosti, najbolje vode, od litar i po do dva dnevno. Takođe, važno je i redovno pražnjenje mokraćne bešike u toku dana , kako bi se skratilo vrijeme boravka bakterija u bešici i spriječilo njihovo umnožavanje.

Mokrenje se preporučuje i odmah nakon seksualnog odnosa, a vlažan kostim najbolje je promijeniti odmah nakon kupanja.

RTRS

Tagovi
Back to top button
Close
Close