24.3 C
Zvornik
02. јуна 2023.

Od 1. avgusta veliko poskupljenje duvana

Izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je definisan novi način oporezivanja duvana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 1. augusta i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je između ostalog i drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duvan za pušenje, te je u skladu Zakonom o akcizama propisano da će akciza na duvan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), prenosi Klix.ba.

Do sada se na duvan obračunavala samo akcizna obaveza od 42 posto na maloprodajnu cijenu.

Poreski obveznici i druge osobe koja se bave prometom duvanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje, dužni su na dan početka primjene ovog zakona, odnosno 1. avgusta, popisati zalihe ovih duvanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UIO u roku od sedam dana.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duvanskih prerađevina dužni su takođe prijaviti nove maloprodajne cijene UIO u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, odnosno do 8. avgusta, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duvana za pušenje dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom Zakonu te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, saopšteno je iz UIO.

Ovim zakonom izjednačavaju se cijene duvana, cigara i cigarilosa sa cijenama cigareta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se