18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslednji dan za prijave kandidata: Neizvjesna trka za Predsjedništvo

Rok za prijavu kandidatskih lista za opšte izbore u oktobru ističe danas u 16 časova

BANJALUKA, SARAJEVO – Rok za prijavu kandidatskih lista za opšte izbore u oktobru ističe danas u 16 časova, a većina stranaka i koalicija već su istakle svoje prijedloge.

U Savezu za promjene, opozicionoj koaliciji u RS, još nisu postigli dogovor, a ime svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, najavili su da će saopštiti danas u 13 časova. Od većih stranaka, za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH danas se očekuje i ime kandidata SBB-a.

SDP BiH je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kandidovao novinara Bakira Hadžiomerovića, čiju kadidaturu je u subotu podržalo devet od 16 prisutnih članova Predsjedništva SDP BiH. Sve do subote u tom kontekstu spominjana su imena Besima Borića i Mehmeda Bradarića, Denisa Bećirovića, Nermina Nikšića, dok ime Bakira Hadžiomerovića nije spominjano prije same sjednice Predsjedništva.

Demokratska fronta (DF), koju predvodi aktuelni član Predsjedništva BiH Željko Komšić, imaće kandidate za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, a kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH je Emir Suljagić, bivši SDP-ov ministar obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo, te jedan od osnivača Udruženja „1. mart“. Suljagić je, takođe, karijeru započeo kao novinar. Predsjedništvo DF-a u subotu je  donijelo odluku i o kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a to je Zora Terzić-Šeremet.

Emir Suljagić je juče za „Nezavisne“ rekao da nije razmišljao o mogućnosti kandidature, te da mu je ona ponuđena prije nekoliko dana.

Upitan kako je moguće da on, koji živi u RS, bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva u FBiH, Suljagić objašnjava da je zbog zdravstvenog osiguranja još od aprila ove godine prijavljen u Federaciji BiH.

Borjana Krišto, član Predsjedništva HDZ BiH, kazala je da je Predsjedništvo HDZ BiH uglavnom utvrdilo kandidatske liste i za parlament BiH i Parlament Federacije BiH, kao i kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Nezvanično smo saznali da je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ime HDZ BiH, lider ove stranke, Dragan Čović.

Predsjedništvo HDZ 1990 potvrdilo je izborne liste za oktobrske izbore, kao i  kandidaturu Martina Raguža, predsjednika ove stranke, za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o srpskom članu Predsjedništva BiH, glavna borba vodiće se između Željke Cvijanović, kandidata koalicije SNSD – DNS – SP te kandidata Saveza za promjene, koji predvodi SDS, a dosad se kao najozbiljniji kandidat opozicije pominjalo ime Mladena Ivanića, lidera PDP-a. Koalicionu slogu i dalje, (ne)nadano, narušava SNS Hadži Jovana Mitrovića, koji je protiv Ivanića.

Jednako neizvjesna biće borba za bošnjačkog člana Predsjedništva, koju je svojom nominacijom otvorio aktuelni bošnjački član Bakir Izetbegović (SDA). Kao politička bomba, odjeknulo je samonominiranje bivšeg reisa Mustafe Cerića, nešto manje iznenađujuća je kandidatura Mirsada Kebe (takođe nezavisnog kandidata), Sefera Halilovića (BPS), dok Adil Žigić i Halil Tuzlić, za širu javnost anonimne ličnosti, nemaju izgledne šanse. Jednako kao i Azra Hadžiahmetović (Stranka za BiH), za koju se spekulira da bi mogla da bude kandidat partije koju je utemeljio Haris Silajdžić.

Ipak, čini se da bi u hvatskom korpusu trka mogla da bude najmanje neizvjesna. Dragan Čović, lider HDZ BiH, svakako je glavni favorit, iako ne treba potcijeniti ni šanse Martina Raguža, lidera HDZ 1990.

Uvjereni u pobjedu

Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, je istakao da vjeruje u pobjedu na predstojećim izborima.

„Većina članova Saveza podržava mene. Razumijem i Hadži Jovana Mitrovića, koji pokušava da izgradi poziciju za svoju partiju, ali ako mu je stalo do jedinstva opozicije i promjene, mislim da ne bi trebalo da bude problema“, rekao je Ivanić.

Cvijanovićeva je rekla da je i dok nije bila nosilac neke funkcije „bolje trčala trku“ od Ivanića koji je imao funkciju.

„Čak i onda kada je Ivanić nosio jednu ili dvije, tri važne funkcije, ja ih tada nisam nosila, ali sam i tada trčala trku bolje od njega“, rekla je ona.

PDP: Dva obrasca prijave kandidata za člana Predsjedništva

Lider PDP-a Mladen Ivanić sasvim sigurno će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, samo još nije odlučeno da li će nastupiti u ime Saveza za promjene ili PDP-a, piše Glas Srpske.

Kako su iz PDP-a nezvanično rekli, pripremljena su dva obrasca prijave kandidata za člana Predsjedništva, jedan na kojem je Ivanić kandidat Saveza, a drugi prema kojem je Ivanić kandidat PDP-a za ovu funkciju.

Ivanić je juče u Banjaluci rekao da će Savez danas donijeti definitivnu odluku, što je i neophodno, s obzirom na to da je do 16 časova rok do kada Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH treba da budu predate liste kandidata.

Nezavisne novine/Glas Srpske

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se