14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Mikročip za hod i govor

ZAGREB – Doktor Darko Čudi načelnik neurohirurgije u zagrebačkoj bolnici Dubrava planira da u mozak Mihaela Šumahera ugradi mikročip, koji bi Nijemcu poslije nesreće trebalo da pomogne da ponovo prohoda i progovori.

Porodica slavnog vozača „formule 1“ već je kontaktirala sa dr Čudijem, koji sa svojim timom ima odlične rezultate primjenom duboke stimulacije mozga kod pacijenata koji su bili u vegetativnom ili minimalnom stanju svijesti.

Tim ljekara predvode dr Darko Čudi i dr Vedran Deletis i do sada su četiri njihova pacijenta prohodala i progovorila.

– Dvojici mladih ljudi stalo je srce, jedna djevojka je doživjela tešku saobraćajnu nesreću, dok je drugu udarila struja u kući. U svakom od tih slučajeva posljedice su bile izuzetno teške. Pacijenti su bili u minimalnom stanju svijesti, a jedna djevojka je bila u vegetativnom stanju i uopšte nije komunicirala. Mladom Splićaninu u školi je stalo srce, a poslije 75 dana ugradili smo mu stimulator u mozak. Poboljšanje se vidjelo već poslije 30 dana. On je iz bolnice izašao sam, bez pomoći. Mladić je poslije dva mjeseca počeo da govori i hoda – rekao je dr Čudi.

Doktor Čudi je prošle sedmice imao sličnu intervenciju u Veroni gdje je 17-godišnjoj djevojci, koja je završila u komi poslije saobraćajne nesreće, u mozak ugradio mikročip koji bi trebalo da joj pomogne da dođe svijesti.

On nije mogao da govori o detaljima Šumaherovog stanja, ali priznaje da je bilo kontakata i ističe da mu sigurno može pomoći.

– Ne bi trebalo gajiti iluzije da je riječ o čudima, jer mnogi pacijenti imaju trajne posljedice, ali isto tako nema sumnje da je poslije ugradnje stimulatora u mozak došlo do nevjerovatnog poboljšanja – kazao je Čudi.

Nesreća

Mihael Šumaher povrijedio se 29. decembra na skijanju kada je prilikom pada udario glavom o kamen. Više od šest mjeseci je ležao u komi, a posljednje vrijeme je u Lozani na rehabilitaciji.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se