15.4 C
Zvornik
01. јуна 2023.

Hilandarska loza pomaže u dobijanju potomstva

Relikvija svako zrno grožđa. Rod koji vernici smatraju čudotvornim daju dva izdanka iz zida crkve

Mnogi bračni parovi u Srbiji smatraju da su im u dobijanju potomstva pomogli korišćenje hilandarske loze i molitve. Tako se nedavno u medijima pojavila i tvrdnja da se želja za potomstvom našem poznatom glumačkom bračnom paru ostvarila tek uz pomoć loze Svetog Simeona. Ova loza izrasla je, prema predanju, prije 800 godina na mjestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje – Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenijete u manastir Studenica. Pripisuju joj se natprirodne moći, pišu Novosti online.

– O tome govori manastirska arhiva koja je prepuna svedočenja i zahvalnica ljudi koji su imali probleme sa neplodnošću i potom dobili potomke – svjedoči Rade Bakračević, režiser iz Maribora, koji se upravo vratio sa Svete Gore i list ove svete loze ponio u Sloveniju jednoj porodici.

Čudotvorno grožđe na Hilandaru 2Loza je iznikla na južnoj strani saborne crkve Hilandara.

– Loza Svetog Simeona je zaštićena pletenom žicom, a podignut je i drveni venjak na kojem se raširio zeleni grm pun grozdova – kazuje monah Dositej. – To je jedno od čuda. Nije važno koliko je ta loza zaista stara, ali začuđuje da toliko obilat rod daju samo dva izdanka, koja su raspuknuta. Puzavica sa čudotvornim plodom izlazi iz zida crkve. Svaki njen satruli list se skuplja u spremištu, iza vratanaca, pod sarkofagom kojim je zaštićena. Svako zrno ploda je relikvija.

Da je loza čudotvorna, smatrao je i turski paša. Njegova žena je koristila lozu i, iako se mislilo da je nerotkinja, rodila mu je naslednika. Paša je zbog toga poklonio ogromnu zemlju Hilandaru. Ta zemlja je i danas vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u metohu Kakovo.

Požarevljani Boban i Slađana M. su posle 20 godina zajedničkog života dobili sina Ognjena.

– Kum Draško mi je dao dva zrna grožđa iz manastira Hilandar – kazao je otac Boban. – Nikad nismo gubili nadu da ćemo jednog dana i mi dobiti dijete. Posrećilo nam se, i sad smo presrećni. Konačno, posle mnogo godina, dobili smo sina, a ako bog da, biće ih još.

Kako nam je posvedočio Rade Bakračević, u Hilandaru se čuvaju mnogobrojna pisma sa fotografijama djece koja su dobijena, kako roditelji smatraju, uz pomoć loze Svetog Simeona Mirotočivog. I vjernici iz Rusije, Crne Gore, Grčke i Rumunije dolaze na Svetu Goru i traže zrna grožđa i list loze.

Čudotvorno grožđe na HilandaruMUŠKA DJECA

Grožđe sa ove loze bere se svake godine na praznik Vozdviženja Časnog krsta – Krstovdan, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi. Ostatak grožđa se suši i djeli parovima radi potomstva. Vjernici tvrde da se uz pomoć hilandarske loze obično rađaju muška djeca.

POST I MOLITVA

Predanje kaže da u jedno „sledovanje“ spadaju tri zrna grožđa i jedno parče od orezane loze. Ovo se parče stavlja u litar osvećene vode, koju oba supružnika piju prije svakog jela četrdeset dana. Potom suprug uzima jedno zrno grožđa, a supruga preostala dva. Za ovih četrdeset dana supružnici treba da jedu samo posnu hranu, da čine svakodnevno po pedeset poklona, dvadeset pet ujutru s molitvom: „Gospode Isuse Hriste, sine Božiji, pomiluj nas“, i dvadeset pet uveče sa molitvom: „Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas“. Za to vrijeme supružnici treba da se uzdržavaju od svoje bračne postelje.

Novosti online

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se