15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dik Advokat novi selektor Srbije

Tomislav Karadžić otkrio da je Dik Advokat angažovan na preporuku Evropske fudbalske federacije.

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić, u razgovoru za „Sportski žurnal“ otkrio je jednu vrlo interesantnu informaciju vezanu za angažovanje novog selektora „orlova“, prenosi Mondo.rs.

Ne dešava se baš često, šta više teško je sjetiti se takvog primjera, da evropska „kuća fudbala“ predlaže i pomaže nacionalnim savezima da izaberu selektora.

U našem slučaju, kaže Karadžić, preporučeno je nekoliko kandidata, među kojima i Holanđanin.

Ovu informaciju predsjednik FSS otkrio je u namjeri da demantuje vezu fudbalskih menadžera sa odlukom Saveza oko izbora selektora.

„FSS nije i neće praviti kombinacije ni sa jednim menadžerom! Nikada nisam video (Pinija) Zahavija, niti znam kako on izgleda. Ni sa (Faljijem) Ramadanijem se nikada sreo nisam… Sa Advokatom smo imali direktan kontakt i to preko UEFA. Ljudi iz UEFA preporučili su nam nekoliko trenera, a jedan od njih bio je i Dik Advokat. Sve druge priče su neumesne i vrlo me čudi da se pojavljuju komentari koji su najblaže rečeno nekorektni“, izjavio je Karadžić za „Žurnal“.

Nesvakidašnja i svakako interesantna odluka UEFA da se mješa u izbor selektora Srbije, posebno u situaciji kada postoji trener koji obavlja tu funkciju (Ljubinko Drulović)…

Ko je Dik Advokat

Holanđanin Dik Advokat ima 66 godina. Rođen je u Hagu. Igračku karijeru proveo je uglavnom u holandskim klubovima (kratko vrijeme i u jednom belgijskom), ali je ime u svijetu fudbala afirmisao kao trener.

Vodio je Harlem, PSV iz Ajndhovena, škotski Rendžers, Borusiju iz Menhegladnaha, ruski Zenit, da bi opet sjeo na klupu PSV-a, potom i AZ Alkmara. Ima i zavidnu biografiju kada je riječ o reprezentacijama. U dva navrata je bio asistent u holandskoj selekciji, potom je samostalno vodio „lale“ (takođe u dva navrata), a bio je i selektor reprezentacija Južne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belgije i Rusije.

Najviše uspjeha imao je kao trener klubova. Sa PSV-om je bio prvak Holandije, isti uspjeh imao je sa škotskim Rendžersom (dva puta) i ruskim Zenitom, sa kojim je osvojio i Kup UEFA i Superkup Evrope.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se