18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Centralna svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

SARAJEVO – Muslimani danas proslavljaju Ramazanski bajram, a centralnu bajramsku svečanost u BiH, koja je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, predvodio je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazavić.

U obraćanju vjernicima Kavazović je pozvao na mir i očuvanje porodičnih vrijednosti.

On je istakao da muslimani u BiH ne smiju zaboraviti one koji su u nedavnim poplavama ostali bez svojih domova navodeći da su oni ispit zajedničke savjesti, a posebno vlasti koje su im obećale nove domove.

Ramazanski bajram u Sarajevu 2Kavazović se osvrnuo i na sukobe u mnogim islamskim zemljama, a posebno dešavanja u pojasu Gaze, za koje je rekao da su „otvorena rana na savjesti čovječanstva“.

Poglavar Islamske zajednice u BiH založio se za pružanje prilike mladima, kao i za praštanje, ističući da ono učvršćuje veze među narodima.

„Daj nam mudrost da živimo u slozi sa braćom i sa komšijama, dodao je Kavazović poželjevši svim muslimanima i muslimankama srećan praznik.

Muslimanskim vjernicima koji danas obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, ovaj veliki praznik čestitali su brojni zvaničnici iz RS i BiH. Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović je u čestitki upućenoj poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima poželio da vjerski praznik provedu u duhovnom miru, porodičnoj sreći i zadovoljstvu, u skladu sa tradicionalnim običajima.

– Iskreno se nadam da će i ovaj veliki praznik Ramazanski bajram, u skladu sa svojom tradicionalnom simbolikom, biti doprinos učvršćivanju dobrih i tolerantnih odnosa između vjernika svih vjeroispovijesti i svih naroda i ljudi koji žive u BiH – istakao je Radmanović u čestitki.

Ramazanski bajram u BanjaluciI predsjednik RS Milorad Dodik uputio je čestitku sa željom da praznično vrijeme protekne u radosti i sreći, miru i porodičnom zajedništvu.

– Neka ovaj veliki praznik svima koji ga slave donese zadovoljstvo i radost, te da u skladu sa osnovnim principima vaše religije nastavi da širi duh međusobnog uvažavanja i tolerancije – navodi se u Dodikovoj čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je poručio svim vjernicima da praznik proslave u radosti, i da bude obilježen toplim emocijama kojima je ispunjen porodični dom.

I premijer Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku svima uz riječi da ovaj praznik svima donese mir i sreću na putu izgradnje dobrih međureligijskih odnosa u RS i BiH.

Bajram je čestitao i potpredsjednik RS Enes Suljkanović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i brojni drugi zvaničnici iz političkog i javnog života RS i BiH.

Mjesečeva godina

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram namaz.

Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (deseti mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vjernici ga smatraju praznikom položenog ispita. Ove godine Bajram počinje 28. jula, po završetku ramazana, mjeseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i djela. Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

SRNA/Glas Srpske/foto: Avaz.b

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se