20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Žestoke borbe na istoku Ukrajine, 70 ranjenih vojnika

KIJEV – Na istoku Ukrajine u toku je velika borba ukrajinskih i proruskih snaga „kakve dosad nije bilo po snazi i razmerama“, rekli su ukrajinski vojni izvori.

Tenkovi-u-UkrajiniPrema tim izvorima, na koje se poziva Rojters, postoje neprovjerene informacije da su obe strane u borbu uključile tenkove.

Žestoki sukobi izbili su rano jutros blizu grada Krasni Liman, koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti od početka juna, a proruske snage navodno su pokušale da probiju kordon vladinih trupa.

„U toku je velika borba koja prevazilazi, u smislu snage i razmjera, sve što je dosad viđeno“, rekao je vojni izvor.

Prema tom izvoru, u sukobi bi moglo da učestvuje do 4.000 pripadnika proruskih snaga, a na obe strane su vjerovatno angažovani oklopna vozila i tenkovi.

„Antiteroristička operacija se nastavlja i traju borbe“, potvrdio je portparol vlade Vladislav Seleznjov.

Oblasni vojni klinički centar u Odesi, jednom od najvećih gradova Ukajine, pun je ukrajinskih vojnika ranjenih u regionu Luganska i Donjecka na istoku zemlje, navodi Itar-Tas s.

„Imamo 70 vojnika i oficira, a polovina njih je u teškom stanju“, rekao je novinarima juče rukovodilac kliničkog centra.

„Ukoliko budu nastavili da dovoze veliki broj ranjenih, u kliničkom centru neće biti dovoljno mjesta za njih i moraćemo da ih smjestimo u civilne bolnice“, dodao je bolnički zvaničnik, a prenosi Itar-Tas s.

Problem je utoliko veći što je vojni klinički centar najiskusnije ljekare već poslao na istok Ukrajine gdje i se i vode borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Nedavno je avionom iz Dnjepropetrovska dovezeno 15 ranjenih, čije su povrede od vatrenog oružja uglavnom na ekstremitetima ali ima i povreda unutrašnjih organa, izjavio je zamjenik šefa kliničkog centra pukovnik Juri Sakhno.

On je rekao da će mnogi od onih koji su već u kliničkom centru, morati da budu ponovo operisani i da će njihovu rehabilitacija potrajati.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se