2 C
Zvornik
20. април 2024.

Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku i bez rasprave, usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od dva uslova da Komitet Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – MANIVAL ne stavi BiH na „crnu listu“.

Dom naroda PS BiHZakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru sa ciljem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakon usklađen je sa zahtjevom i standardima EU u ovoj oblasti i ima za cilj prevenciju negativnog etiketiranja BiH u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Predstavnički dom PS BiH usvojio je ovaj zakonski prijedlog na sjednici 28. maja.

Po hitnom postupku i bez zainteresovanih delegata za raspravu usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o javnim nabavkama kojim se definiše nadležnost Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjaluci i Mostaru da bi se obezbijedila nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabavki.

Krivični zakon ide u redovnu proceduru

Dom naroda uputio je u redovnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što nije dobio potrebnu podršku delegata da bude razmatran po skraćenom postupku. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo u BiH se harmonizuje sa zahtjevima međunarodne zajednice u ovoj oblasti.

NJime se razgraničavaju nadležnosti za pojedina krivična djela sadržana u Krivičnom zakonu BiH, te krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih organa entiteta, Brčkog i BiH. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se