15.4 C
Zvornik
07. јуна 2023.

Usvojen set zakona za saniranje posljedica poplava

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras set zakona za prevazilaženje posljedica katastrofalnih majskih poplava u Srpskoj.

skupština rsPoslije trodnevne sjednice, parlament je prihvatio da bude formiran Fond solidarnosti koji bi služio za saniranje posljedica proteklih poplava.

Zakon o formiranju fonda podržalo je svih 65 poslanika, koji su bili prisutni u sali prilikom glasanja.

Iz budućeg fonda, koji će imati godišnje prihode od 93,5 miliona KM, biće finansirana i isplata jednokratne novčane pomoći poplavljenim domaćinstvima u iznosu od 5.000 KM.

Prema zvaničnim podacima, u proteklim nepogodama poplavljeno je više od 33.000 domaćinstava u RS, a okvirno se procjenjuje da će samo za isplatu jednokratne pomoći biti potrebno obezbjediti 150 miliona KM.

Pored formiranja Fonda solidarnosti, na prijedlog Vlade izmjenjen je sadržaj još devet zakona kojim se nastoji popuniti budžet fonda.

Okosnicu prihoda fonda trebao bi činiti solidarni porez u ukupnom iznosu od tri odsto, koji će se obračunavati na neto plate svih zaposlenih u RS.

Porez će biti plaćan na način da poslodavac snosi 1,5 odsto, a zaposleni preostali iznos.

Pored ovih zakona, parlament je jednoglasno donio i odluku o formiranju anketnog odbora koji bi utvrdio djelovanje institucija sistema tokom proteklih poplava.

Ovo je prvi parlament u regionu koji je usvojio sistemske mjere za prevazilaženje posljedica majskih poplava.

U proteklim poplavama u RS život je izgubilo 19 ljudi, a materijalna šteta se procjenuje na iznos u rasponu od 1,3 do 1,6 milijardi KM.

Zvanični podaci o iznosu štete trebali bi biti poznati za nekoliko sedmica, kad sve opštine i gradove dostave izvještaje o evidenciji šteta.

Kako je najavljeno, Vlada RS bi u narednim danima trebala sačiniti niz podzakonskih akata kojim će biti precizirani svi detalji u vezi usvojenih zakona, s ciljem da se nova zakonska rješenja uspješno provede na terenu i izbjegnu bilo kakve zloupotrebe.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
967PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se