23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ukrajina: Borbe i dalje traju, tokom noći stradalo sedam ukrajinskih vojnika

KIJEV/MOSKVA – Žestoke borbe između ukrajinskih i profederalnih snaga traju već drugi dan na istoku Ukrajine.
Portparol ukrajinskih snaga Vladislav Seleznjov rekao je da je u okolini sela Jampil i Zakitne poginulo oko 300 profederalnih aktivista.

ukrajina lugansk borbePrema njegovim riječima, u sukobima je poginulo sedam, a ranjeno je tridesetak vojnika.

Sukobi su juče izbili istočno od grada Krasni Liman.

Seleznjov je dodao da je vojna operacija nastavljena.

Vanredni sastanak Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je vanredni sastanak sa stalnim članovima Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije, saopšteno je danas iz Kremlja.

„Situacija na jugoistoku Ukrajine bila je u vrhu dnevnog reda sastanka“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, sastanku, koji je održan sinoć, prisustvovali su i premijer Dmitrij Medvedev, šef Kancelarije predsjednika Sergej Ivanov, sekretar Savjeta bezbjednosti Nikolaj Petrušev i njegov zamjenik Rašid Nurgalijev, predsjedavajući oba doma parlamenta Valentina Matvijenko i Sergej Nariškin, ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar unutrašnjih poslova Vladmir Kolokolcev, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, direktor Federalne službe bezbjednosti Aleksandar Bortnikov i stalni član Savjeta bezbjednosti Boris Grizlov.

Peskov je istakao da je Putin imao telefonski razgovor sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

„Uz razgovore o trenutnim pitanjima u rusko-ukrajinskim odnosima ruski predsjednik pažnju je usmjerio na važnost uspostavljanja prekida vatre u zonama sukoba na jugoistoku Ukrajine da bi bio postignut pouzdan dogovor za okončanje krize“, naglasio je Peskov.

Iz pres-službe Kremlja saopšteno je da je ruski predsjednik telefonom razgovarao sa kancelarom NJemačke Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Fransoa Olandom.

Tokom noći stradalo sedam ukrajinskih vojnika

Sedam ukrajinskih vojnika poginulo je u noćašnjim borbama na istoku zemlje, izjavio je portparol kijevskih snaga. On tvrdi da je ubijeno i 300 proruskih vojnika.

Sukobi proruskih i ukrajinskih snaga nastavljeni su drugi dan zaredom poslije najave ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da će uskoro proglasiti jednostrani prekid vatre, naveo je AP.

Vladislav Seleznov, portparol ukrajinskih snaga na istoku, rekao je da je od četvrtka sedam vojnika ubijeno i 30 ranjeno kod sela Jampil, u regionu Donjeck, kao i da je ubijeno 300 pripadnika proruskih snaga, ali ta informacija ne može da bude potvrđena, prenosi B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog nasilja ukrajinske vojske, dok NATO saopštava da Rusija jača svoje snage kod ukrajinske granice.

Putin i Porošenko razgovarali su u četvrtak telefonom o detaljima mirovnog plana, a iz kancelarije ukrajinskog predsjednika saopšteno je da je on istakao da je neophodno uvesti efikasne kontrole granice i osloboditi taoce.

UN su saopštile da je 356 ljudi, uključujući 257 civila, ubijeno od 7. maja na istoku Ukrajine.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se