9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

U Tužilaštvu BiH potvrdili hapšenje Kemala Čauševića, u toku dana saslušanje

SARAJEVO – Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH potvrdio je jutros „Nezavisnim“ da je među uhapšenim Kemal Čaušević, bivši direktor UIO BiH, te da će on u toku dana biti sproveden u prostorije Tužilaštva BiH i biti saslušan.

Kemal Čaušević, bivši direktor UIODodao je da je uhapšeno 30 službenika UIO BiH, te da je akcija još uvijek u toku.

„Na više desetina lokacija, lišene su slobode ili stavljene pod nadzor 54 osobe. Među osobama lišenim slobode, je oko 30 dužnosnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i bivši direktor ove institucije. Radi se o predmet u kojem je tužiteljski tim od 2 tužitelja sa istražiteljima i suradnicima, duže od 8 mjeseci provodio detaljnu i temelji tu istragu“, saopšteno je iz tužilaštva BiH.

Kemal Čaušević uhapšen (foto Nezavisne)Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih kaznenih djela organiziranog kriminala, carsinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilionsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilionske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identifikovanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima.

Sud BiH u aprilu 2013. godine blokirao je 11 nekretnina u vlasništvu Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO. U rješenju Suda BiH tada je navedeno da se protiv Čauševića vodi više povezanih istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Bivši direktor UIO-a za sedam godina kupio je pet stanova i četiri poslovna prostora te 20 duluma zemljišta u najužem centru Sarajeva i na drugim atraktivnim lokacijama u gradu. Podaci iz kupoprodajnih ugovora pokazuju da je ukupna vrijednost nekretnina milion i 80 hiljada KM.

Čauševiću je Sud BiH blokirao pet stanova i jedan poslovni prostor u zanatskom centru Stakleni grad u Sarajevu, tri parcele na Poljinama i poslovni prostor u sarajevskom naselju Grbavica. Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH da se Čauševiću onemogući raspolaganje za još dva poslovna prostora koji se, takođe, nalaze u Staklenom gradu.

U rješenju Suda BiH stoji da će ova mjera trajati do okončanja krivičnog postupka protiv Čauševića.

Tužilaštvo BiH je u prijedlogu dostavljenom Sudu BiH navelo da je tokom istrage utvrđen očit nesrazmjer između ostvarenih prihoda i imovine koju je Čaušević stekao u periodu od 2006. do 2012. godine. Prema nalazima Tužilaštva, Čaušević je deset nekretnina platio 900.100 KM, a njihova tržišna vrijednost je iznosila 1,5 miliona KM. Oni navode da je Čaušević u periodu od 2005. do 2010. godine ostvario prihode u iznosu oko 695.000 KM, kojima nije mogao kupiti ove nekretnine, ako se pri tome odbiju i troškovi života.

Kemal Čaušević uhapšen (foto Klix)Najveći broj nekretnina Čaušević je kupio tokom 2011. godine, kada je razriješen dužnosti direktora UIO-a. On je u toj godini kupio četiri nekretnine koje je platio 395.200 KM, a u 2012. godini kupio je i dva poslovna prostora za 280.000 KM. Njegova primanja u 2011. godini, prema podacima Tužilaštva BiH, iznosila su 55.000 KM od plata i 60.800 KM od iznajmljivanja nekretnina.

Zdravko Cvjetinović, aktualni pomoćnik direktora UIO za carine je, kako mediji pišu, pokušao je pobjeći iz zemlje. On je uhaspšen sinoć na Graničnom prelazu u Gradišci.

Uhapšeni i bivši šefovi carinskih ispostava

U akciji „Pandora“ uhapšeni su i bivši šef carinske ispostave Sarajevo Alija Mašić, bivši šef carinske ispostave Gradiška Nedeljko Milovanović, kao i bivši šef carinske ispostave Brod Milenko Mikić, saznaje Srna.

Među uhapšenima je i šef na graničnom prelazu Brod Avdija Škahić.

U ovoj, do sada najvećoj akciji zbog krivičnih djela korupcije u kojoj je privedeno i oko 30 zvaničnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz Tužilaštva BiH prethodno je saopšteno da su do sada uhapšene ili pod nadzor stavljene 54 osobe.

Osumnjičena lica su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela organizovanog kriminala, carinskih i poreskih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u BiH.

(Nezavisne novine/SRNA)

Povezane vijesti:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se