15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

U Šekovićima stanje i dalje složeno

ISTOČNO SARAJEVO – Stanje na području opštine Šekovići i dalje je složeno, a jedan od problema je smeće koje se sa gradske deponije, koju je zahvatila poplava i odnijela dio zaštitnog zida, razlilo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Šekovići poslije polaveZnačajan problem predstavlja i veći broj klizišta koja ugrožavaju desetak stambenih objekata iz kojih je evakuisano 20 lica. Lica koja su bila evakuisana vratila su se na vlastitu odgovornost.

U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci prema zaseocima Tupanari, Pejani, Akmačići, Popovići i Javornik. Preduzeće „Zvornik-putevi“ preuzelo je obavezu izrade nove trase regionalnog puta Šekovići – Kaštijelj – Živinice koji je uništen usljed klizišta. Radovi će početi u narednih par dana.

Veći dio stanovništva nema vode, zbog kvara na vodovodu. Snabdijevanje električnom eneregijom je uredno, kao i PTT saobraćaj.

Dijelovi opštine Šamac se još mjestimično nalaze pod vodom, iako više ne prijeti neposredna opasnost od poplava.

Na teritoriji opštine Šamac vrši se zbrinjavanje ljudi koji se još nalaze u poplavljenom području. U dijelovima opštine gdje se voda povukla vrši se čišćenje objekata i dezinfekcija, te ispumpavanje vode iz objekata i podruma.

Šamcu su potrebni serumi protiv zmijskog otrova, higijenski materijal, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, crpne pumpe, isušivači i čizme.

Stanje na području grada Bijeljina se i dalje stabilizuje. Rijeka Sava je u koritu, a vodostaj je i danas u opadanju. Do daljeg ostaje na snazi odluka o vanrednoj situaciji, jer još nije normalizovano stanje u poplavljenim područjima uz rijeku Savu.

Veliki problem i dalje predstavljaju takozvani vodeni džepovi u Bijeljini i Dvorovima. U toku noći nastavljeno je dežurstvo na Dašničkom nasipu.

U Doboju se rijeka Bosna povukla u korito i više ne prijeti opasnost od poplava. Još uvijek je na snazi vanredna situacija.

Nastavlja se čišćenje i dezinfekcija stambenih jedinica i objekata. Vrši se odvoz kabastog otpada sa ulica i ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija.

Danas će biti proglašena opšta mobilizacija svih radno-sposobnih muškaraca od 18 do 60 godina, odnosno žena od 18 do 55 godina starosti, prema naredbi komandanta Štaba za vanredne situacija grada Doboja.

Na području opštine Bratunac, a posebno u mjesnim zajednicama Konjević Polje, Ježeštica, Kravica, Polom i Žlijebac poplave i klizišta su nanijela veliku štetu infrastrukturi -prekinut je regionalni put Bratunac – Drinjača u mjestu Polom, te regionalni put Bratunac – Skelani na lokalitetu Žlijebac, oštećenja lokalnih puteva, mostova, stambenih objekata.

Na području opština Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Ugljevik i Srebrenica veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije.

Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano. Broj klizišta se stalno povećava.

U opštini Brod je ukinuta vanredna situacija i više ne prijeti opasnost od poplava.

U opštini Vukosavlje rijeka Bosna se povukla u korito i više ne prijeti opasnost od poplave. U opštini je još na snazi naredba o proglašenju vanredne situacije, a njeno ukidanje će biti razmotreno na sjednici Štaba za vanredne situacije u toku dana.

U Donjim Žabarima voda iz mjesne zajednice Lončari – naselje Drijen ispumpana skoro iz svih dijelova naselja, ali je ostala u odvodnim kanalima.

Vrši se deratizacija i dezinfekcija kuća iz kojih se voda povukla, a izvršena je deratizacija dvije farme i jedne područne škole. Stanovništvo se još uvijek ne vraća svojim kućama.

U opštini Modriča je ukinuta vanredna situacija i više ne prijeti opasnost od poplava. Stanje se postepeno normalizuje.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se