LIFESTYLE

SMRTONOSNA BUBULJICA koju ne smijete da zanemarite: Upozorenje ljekara!

Ključna razlika između bezazlene bubuljice i po život opasnog oblika melanoma može se otkriti i dodirom. Rana dijagnostika je veoma važna jer smanjuje mogućnost smrtnog ishoda.

melanom ožiljak rak kože bubuljica (1)Australijski dermtolozi upozoravaju na agresivan oblik melanoma, koji podsjeća na bezazlenu bubuljicu, a fatalan je za stotinak Australijanaca godišnje. Provjerite i saznajte kako da ga prepoznate.

Nodularni melanom je oblik raka kože, liči na tamno crveni ožiljak, ljekari ga često zamjene za manje opasan oblik raka kože ili ga čak tretiraju kao bubuljicu.

melanom ožiljak rak kože bubuljica (2)Ključna razlika je, da je nodularni melanom na dodir čvrst, a ne mekan kao ožiljak ili mladež. Nodularni melanomi su izuzetno agresivni oblici melanoma, pacijent ima šest puta veću mogućnost za smrt, nego pri drugim oblicima melanoma. Dijagnozu je potrebno postaviti u roku dva mjeseca od pojave, objašnjava profesor Džon Keli, koji je o tome progovorio na godišnjoj konferenciji dermatologa u Melbornu. Zdravstveno osoblje nije dovoljno upoznato, govori dr. John Kelly: „Pacijentima često kažu, da se ne radi o opasnoj stvari, da se ne brinu.”

Zato je pozvao, da ljekari dobro pogledaju primjere nodularnega melanoma, da nauče da prepoznaju simptome i pravilno reaguju na njihovu pojavu. Trenutno je, približno 41% nodularnih melanoma otkrivenih blagovremeno, opasni su, jer rastu u dubinu.

(Dnevno.rs)

Tagovi
Back to top button
Close
Close