23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ruski tenkovi u Ukrajini, borbe u toku

KIJEV/DONJECK – Kolona od tri ruska tenka prošla preko graničnog prelaza Djakovo koji su ranije zauzele proruske snage, javila je juče ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Tenkovi u UkrajiniUkrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je, na konferenciji za novinare, da su tenkovi koji su prešli ukrajinsko-rusku granicu stigli do Snižne u Donjeckoj obasti. Dva su se uputila u grad Gorlovka, gdje ih je zaustavila ukrajinska vojska.

„Tenkove su napale naše (ukrajinske) oružane snage. Borbe su u toku. Ne mogu da objavim rezultat (borbi), ali dio kolone je uništen“, rekao je ukrajinski ministar.

U operaciji ukrajinske vojske u oblasti Donjecka i Luganska na istoku zemlje poginulo je 270 ljudi, a ranjeno 713 ljudi, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Od početka sukoba 225 ljudi je poginulo u Donjeckoj oblasti a 45 u Luganskoj, navodi se u saopštenju, prenio je ranije danas Itar-Tas s.

Veliki sukob u Mauripolju

Ukrajinske trupe napale su danas štab snaga za samoodbranu u Mauripolju, na istoku Ukrajine, saopštila je administracija samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

„Vojnici ukrajinske vlade ispalili su granate na sjedište Narodne Republike Donjeck. Zgrada je zapaljena. Borci snaga za samoodbranu drže položaje“, navodi se u saopštenju, prenijela je stanica „Rusija danas“.

Rojters je prenio da su snage koje se protive vlastima u Kijevu saopštile da je poginulo pet njihovih boraca.

Mauripolj, najveća luka na obali Azovskog mora, je strateški važan zbog izvoza čelika. Grad se nalazi na glavnim putevima koji vode od jugoistočne granice sa Rusijom prema ostatku Ukrajine.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je operacija počela u 4.50 časova i da se „odvija po planu“.

On je rekao da u operaciji učestvuju pripadnici Nacionalne garde i jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, kao pripadnici specijalnih snaga.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O5xFm4gwjws]

Eksplozija u centru Donjecka

S druge strane, u centru Donjecka, u istočnoj Ukrajini, gdje su proruske snage zauzele zgradu regionalne vlade, odjeknula je eksplozija, javlja AP.

Reporter ove agencije koji se nalazio u blizini čuo je eksploziju i kada je došao na lice mjesta vidio je kombi u plamenu. On je vidio i kako odnose tri povređene osobe.

Samoproglašena „Donjecka Narodna Republika“ napisala je na Tviteru da je taj kombi koristio jedan od njenih lider Denis Pušilin, ali da se on nije nalazio u vozilu u trenutku eksplozije. U istom tvitu je napisano da su četiri osobe povređene, od kojih je jedna u teškom stanju.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se