13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Pozicija člana Predsjedništva BiH samo za Pavića

BANJALUKA – SNSD ostaje pri ponudi da DNS da zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva, ali pod uslovom da se kandiduje predsjednik te stranke, Marko Pavić.

Dodik, Pavić i ĐokićU suprotnom, kako je danas pojasnio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka sa stranačkim vrhom, izbornim štabovima, lokalnim odborima i poslanicima, delegatima i ministrima iz te stranke, slijede novi pregovori sa DNS-om.

„Mislim da je logično da ako ja kao predsjednik SNSD-a, najveće partije u koaliciji, idem na tu funkciju, da onda svako onaj ko bi išao na drugu funkciju mora da bude najviše pozicioniran čovjek. Mi smo razgovarali direktno o Marku Paviću. Mi to nismo uradili zbog njihovog sastanka sa SDS-om, koji je prošao tako neslavno, a u suštini se radi samo o tome. Gospodin Marko Pavić je i tada na sastanku govorio da on nije zainteresovan lično da se kandiduje. Ali u svakom slučaju ćemo sjesti i razgovarati“, rekao je on.

Dodao je da će prva prilika za razgovor na tu temu biti već danas, kada će se vladajuća koalicija u RS sastati povodom mjera za sanaciju posljedica od poplava. U naredne tri sedmice, koliko je ostalo do roka za prijavu kandidata, rekao je, biće dogovorena imena za sve pozicije, od kandidata za Narodnu skupštinu i sve ostale nivoe.

Izrazio je uvjerenje da će ostati sadašnja koalicija SNSD-DNS-SP, koja će biti u stanju da na svim nivoima formira većinu.

„Ući ćemo u izbornu kampanju veoma motivisani. Naša izborna kampanja je potpuno sređena. Lažna je priča da je opozicija na lokalnim izborima dobila zato što je bila jaka. To se desilo što smo mi imali lošu procjenu i nismo gradili naš kapacitet na pravi način. Zato ćemo na ove izbore ući s koalicionim potencijalom uz još neke druge partije koje se sad nude da podrže pojedinačne kandidature“, naglasio je Dodik.

Marko Pavić, lider DNS-a, izjavio je danas da cijeni mišljenje predsjednika Dodika, ali da DNS ostaje pri stavu da pozicija člana Predsjedništva BiH ostaje stranci.

„Istina je da je predsjednik Dodik na sastanku tražio da to budem ja, ali mi smo već tada rekli da mislimo da je to pitanje naše stranke“, kazao je Pavić i dodao da će o tome razgovarati već danas.

Dodik je rekao da će okosnica kampanje biti očuvanje RS i obezbjeđivanje što većeg stepena samostalnosti. Naveo je da je sad jasno da se vlast u Srbiji neće miješati u izbore i da će izostati podrška opozicionom bloku u RS.

„Nadali su se u opoziciji bezuslovnoj podršci od strane rukovodstva Srbije. To se neće desiti jer je Srbija daleko ozbiljnija stvar nego što su to neozbiljne kalkulacije opozicije“, rekao je on.

Na pitanje da li je na sastanku bilo riječi o glasanju dijela poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH suprotno preporuci iz RS o izmjenama Krivičnog zakona BiH, Dodik je rekao da je dio poslanika podržao taj zakon jer su mislili da će biti sankcija prema BiH, ako rok od 1. jula ne bude ispoštovan.

„Sad smo utvrdili jasan politički stav. Ne želimo da damo nijednu nadležnost bez obzira na sankcije. Na Domu naroda je ono što smo ispostavili kao politički zahtjev potpuno ispoštovano i to se vidjelo po glasanju. Zakon o pranju novca je usvojen, a ono što su pokušali da nam provuku kroz izmjene Krivičnog zakona je odbačeno i neće moći biti prihvaćeno. Kao što vidite o kojem spinu se radi, nakon toga niko više ne spominje tu vrstu priče u vezi sa sankcijama“, naveo je Dodik.

Podsjećamo, komitet eksperata Savjeta Evrope Manival je zaprijetio da će BiH biti stavljena na crnu listu ako izmjene ne budu usvojene do 1. jula.

Govoreći o sutrašnjem sastanku koalicije u RS, rekao je da će biti razmotrene mjere Vlade u vezi s mjerama za saniranje posljedica poplave, koje će biti predložene Skupštini u petak.

Rekao je da će mjerama biti prikupljeno 90 miliona maraka na godišnjem nivou i da će mjere važiti narednih pet do sedam godina.

„To će biti snažna osnova za prikupljanje drugih sredstava i donacija tako da narednih pet godina saniramo štetu od poplava“, naveo je on uz napomenu da je dobijena podrška sindikata, poslodavaca i udruženja penzionera.

Uputio je primjedbu da opozicija samo kritikuje mjere koje donosi Vlada, a sami ne nude rješenja.

„Vjerovatno bi opozicija predlagala da izađemo s prijedlogom da smanjujemo plate pa bi nas sutra napali zbog toga. Ovo je iznijansirano do te mjere da čuva politiku plata, one se neće smanjivati, penzije se neće smanjivati, a dobijamo solidarni fond. Mislim da smo pošteno napravili ovaj prijedlog“, rekao je Dodik.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se