INFOCENTAR

Opet upaljen meteo alarm, opasnost za građane

SARAJEVO – Meteorolozi i ljekari upozorili su građane Bosne i Hercegovine da u narednim danima izbjegavaju boravak na otvorenom, posebno u periodu od 10 do 17 časova, zbog toga što se očekuju paklene vrućine.

Vrućina (FOTO: Beta)Žuti meteo-alarm upaljen je od juče za cijelo područje BiH. Iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH upozoravaju da to znači da BiH očekuju velike vrućine koje mogu biti opasne po zdravlje i život ljudi.

„Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike“, stoji u objašnjenju meteo-alarma.

U BiH je juče temperatura u nekim područjima dosezala i 36 stepeni, a očekuje se, kako prognoziraju iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, da će u narednim danima biti i viša.

Docent dr Enes Slatina iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS ističe da građani moraju biti oprezni, te da obavezno izbjegavaju boravak na otvorenom od 10 do 17 sati.

„Preporučuje se unositi što više tečnosti, voda je najbolja, nositi pamučnu odjeću, te pokrivalo za glavu“, kaže Slatina.

Dodaje da građani, posebno hronični bolesnici, moraju biti pažljivi. Njima se preporučuje da ostanu u domovima, da hlade prostor, ali da moraju biti pažljivi i sa klima-uređajima.

„Posebno treba biti pažljiv sa malom djecom. Ne ostavljati ih u kolima, jer to može biti opasno i po njihov život“, rekao je Slatina.

Ističe da ovo vrijeme može biti opasno i za psihičke bolesnike, ali da može izazvati nervozu, te dekoncentraciju i malaksalost, ali i probleme sa snom.

Posebno upozorava na masovnu pojavu krpelja, te dodaje da veliki broj pacijenata traži pomoć na hirurgiji.
„Ako idete na izlete, nosite hlače s dugim nogavicaUpozorenje meteorologa građani bi trebalo ozbiljno da shvate, poručuju iz Hideometeorološkog zavoda FBiH, jer se pred katastrofalne poplave u BiH upalio narandžasti, a za neka područja i crveni meteo-alarm, koji je najavio obilne padavine.

(Nezavisne novine)

Tagovi
Back to top button
Close
Close