9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Nekoliko sati uzastopnog sjedenja, veći rizik za karcinom

VAŠINGTON – U studiji objavljenoj u časopisu „Journal of National Cancer Institute“, naučnici tvrde da osobe koje dnevno provode nekoliko sati u sjedećem položaju imaju i do 66 odsto veći rizik od razvoja nekih vrsta raka od onih koji su fizički aktivniji.

kancelarija sjedenje krvni ugrušak preventiva bolU istraživanju su učestvovala 43 ispitanika, a naučnici su otkrili da je povezanost između sjedenja i rizika od pojave raka jaka bez obzira koliko su neki ispitanici bili fizički aktivni, piše portal Magazin.

Drugim riječima, čak i oni koji redovno treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošćcu, izloženi su većoj opasnosti da obole ako, uprkos treningu, provedu nekoliko sati dnevno sjedeći pred televizorom ili kompjuterom.

Istraživanje je otkrilo da je višesatno sjedenje povezano sa 24 odsto većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, a 32 odsto s pojavom raka endometrijuma (materice) i za 21 odsto je povećan rizik od raka pluća.

Kada su istraživači ispitivali vrste navika sjedenja, otkrili su da je gledanje televizije povezano s pojavom raka debelog crijeva i to za 54 odsto i rakom materice za čak 66 odsto.

Na svakih dva sata dnevno koja su ispitanici proveli sjedeći, rizik od raka debelog crijeva je porastao za 8, a rizik od raka materice za 10 odsto.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se