10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Kako natjerati Moskvu da interveniše u Ukrajini?

KIJEV – Ukrajinske vlasti upotrebile su fosforne bombe i „mlaznu artiljeriju“ u Donbasu, na istoku Ukrajine, a razlog za kršenje svih vojnih i međunarodnih normi jeste pokušaj da se isprovocira ruska intervencija – smatraju analitičari.

Fosforne bombe, teška artiljerija, primjena uređaja „Grad“ i minobacača „Tulipan“ protiv sopstvenog stanovništva, sve to je pokušaj da se isprovocira Moskva.

Postoje snimci, kao i svjedoci, koji govore o upotrebi nedozvoljenih vojnih sredstava, zbog čega bi ukrajinski lideri mogli da odgovaraju pred međunarodnim sudovima – navode ruski mediji.

Pošto se sve to pokazalo kao nedovoljno, u pokušaju da se natjera Moskva da pošalje vojsku u Ukrajinu, na teritoriju Rusije počela su da upadaju borbena vozila ukrajinske armije i ukrajinski avioni.

Prema nekim podacima, ukrajinska oklopna tehnika čak je gađala jedno pogranično naselje u Rusiji.

I zapadni portali ocjenjuju da Vašington i dio evriopskih saveznika svom snagom pokušava da natjera Rusiju da primjeni silu protiv ukrajinske armije.

Za SAD je vrlo važno da nastave da kontrolišu Ukrajinu. Na račun nje, SAD kontrolišu Evropu i prenose sve svoje političke i ekonomske troškove na Stari kontinent.

Međutim, Rusija je, umjesto klasične vojne reakcije, prihvatila informativni rat i počela da sakuplja i šalje na Zapad dokaze o zločinima kijevske vlade.

Analitičari procjenjuju da je najnovija odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da zatraži ukidanje dozvole za upotrebu vojske na ukrajinskoj teritoriji zapravo najjači udar na jedinstvo SAD i EU.

Tu odluku će neke evropske zemlje iskoristiti kao razlog da napokon skinu sa dnevnog reda američke zahtjeve za dodatne sankcije Moskvi.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se