4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Gigantski oblak protutnjao sjeverom Srpske (foto/video)

GRADIŠKA – Višećelijski oblak praćen olujnim vjetrom i jakom kišom protutnjao je juče poslijepodne od Kozarske Dubice do Bijeljine.

Širina oblaka bila je tri kilometra i on je protutnjao dužinom od 200 kilometara, rekao je Srni Tihomir Dejanović, službenik za odnose sa javnošću u Javnom preduzeću „Protivgradna preventiva Republike Srpske“.

On je rekao da je na taj gigantski oblak ispaljeno 210 protivgradnih raketa.

„Oblak je nanosio štete. Imamo informaciju da je bilo grada. Učinili smo maksimum. Ovaj put priroda je u potpunosti pokazala svoju razornu snagu“, rekao je Dejanović.

Ovoga trenutka sve raspoložive snage u „Protivgradnoj preventivi Republike Srpske“ su na terenu, ubrzano se vrši popuna protivgradnih raketa na lansirnim rampama, a tačniji rezultati o štetama će biti poznati tokom večernjih časova.

Vjetar pokidao niskonaponsku mrežu i lomio drveće

Jako nevrijeme na sjeveru Srpske (1)

Jako nevrijeme zahvatilo je juče popodne i područje Bijeljine gdje je došlo do brojnih kvarova na elektromreži i havarije na oko 15 dalekovoda, rečeno u Srni u „Elektrodistribuciji“ u Bijeljini.

Vjetar je na više mjesta u gradu pokidao niskonaponsku mrežu i lomio drveće.

Dežurni radnik u Protivgradnoj zaštiti rekao je da je Bijeljina, za razliku od zapadnih krajeva Srpske, u olujnom nevremenu prošla dobro, pošto je oblak putanje duge 200 kilometara, a trase oko tri kilometra, umanjen na polovini terena.

„Oblak je negdje oko Dervente umanjen, te je Bijeljina dosta dobro prošla u odnosu na zapadni dio Srpske“, rekao je on.

Strijelci Protivgradne zaštite Srpske ispalili su 210 raketa na području Republike, koje je zahvaćeno nevremenom.

Grad veličine teniske loptice

Grad veličine teniske loptice pogodio je Blaževac, Četnicu i Porebrice u opštini Pelagićevo, javio je dopisnik Srne.

Privrednik iz Blaževca Mićo Nikić rekao je da je led razbijao crijepove i prozore na kućama, mnogo automobila je oštećeno, ali da su najgore prošle poljoprivredne kulture.

„Još je rano govoriti o obimu štete, ali svi su izgledi da su usjevi i povrće stradali u potpunosti, mada nisu mnogo bolje prošli ni voćnjaci“, rekao je Nikić Srni.

Prema njegovim riječima, nevrijeme praćeno kišom i gradom trajalo je oko 15 minuta.

Olujno nevrijeme lomilo stabla, grad veličine jajeta polupao prozorska stakla

Olujno nevrijeme koje je oko 17 časova zahvatilo područje Brčko Distrikta nanijelo je štete u južnom dijelu ove lokalne zajednice, potvrdili su mještani Palanke za „Otisak.ba“.

Grad kod BrčkogVjetar praćen gradom koji je na momente dostizao veličinu jajeta je u veoma kratkom roku napravio znatnu štetu na stambenim objektima i poljoprivrednim imanjima.

„Oštećeni su krovovi, ima porazbijanih prozorskih stakala. Stradali su nam i plastenici. Vjetar je bio toliko jak da mi je oborio desetak sanduka pčela, a polomio je i više stabala jabuke“, kazao nam je Senad Lejlić iz Palanke kod Brčkog.

Lejlić nam je kazao da se sve dogodilo za nekoliko minuta, te da je sreća da nevrijeme nije potrajalo duže jer bi štete bile ogromne.

Josip Lelić je u izjavi za „otisak.ba“ kazao da je sve podsjećalo na apokalipsu u selima Prijedor, Gornja i Donja Skakava i Poljacima.

„Ovakvo nevrijeme mještani ne pamte. Olujni vjetar praćen gradom veličine jajeta doslovno je pokosio i ono što je ostalo od predhodnih poplava. Na kućama je crijep polupan,životinje koje su se zatekle vani nisu preživjele, automobili su oštećeni“, kazao nam je Lelić.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m5wGwWQqdcU]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=59zPA2pzC8s]

(SRNA/Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se