3.1 C
Zvornik
07. децембра 2023.

Da li je opasnost od propuha samo balkanski mit?

Ako ste korisnik javnog prevoza, gotovo ste sigurno doživjeli da vam je na 40°C neko zatvorio prozor u tramvaju ili autobusu uz ‘neoboriv’ argument da je propuh (promaja) opasan po zdravlje. Koja je prava istina o propuhu? Možemo li se od njega razboljeti ili je to samo mit, neka tradicionalna legenda?

Promaja propuh otvoren prozorAko ste korisnik javnog prevoza, gotovo ste sigurno doživjeli da vam je na 40°C neko zatvorio prozor u tramvaju ili autobusu uz ‘neoboriv’ argument da je propuh (promaja) opasan po zdravlje.

Možda ste se drznuli ući u raspravu pa pokušali objasniti da je propuh isto što i vjetar kojem ne možete zatvoriti ni vrata ni prozore ili da je vrućina sigurno puno opasnija, a možda ste se i sami našli u dilemi: ‘Ko zna? Možda samo mladima i zdravima ne škodi? Moguće je da će i meni jednoga dana stvarati probleme.’

Koja je prava istina o propuhu? Možemo li se od njega razboljeti ili je to samo mit, neka tradicionalna legenda?

Ovu zanimljivu dilemu otvorio je prošle godine Kodi Braun, bloger koji živi u Hrvatskoj, a porijeklom je Amerikanac, piše Tportal.

U odličnom, duhovitom osvrtu požalio se na fenomen straha od propuha za koji tvrdi da je nezaobilazan sastavni dio života na većem dijelu Balkana.

‘Povjetarac koji puše s jednog kraja stana u drugi ili hladan vjetar za oblačna dana mogu uzrokovati brojne bolesti. Propuh je odgovoran za sve od bolova u mišićima, glavobolja i prehlada do infekcija ili čak upala u mozgu’, ističe Braun u tekstu nazvanom ‘Propuh ili veliki kulturni jaz među nama’.

Potom navodi četiri važna lokalna pravila kojih bi se trebalo držati kako bi se opasne bolesti spriječile: obavezno sušenje kose fenom, pokrivanje vrata, posebno male djece, šalovima, kapicama ili kapuljačama, hodanje u papučama i naravno – zatvaranje prozora.

Propuh je, kaže, razlog zašto se znoji kada se vozi javnim prevozom ili u autu s punicom, zašto ga grde da je loš otac kada izvede napolje svoju kćerku bez šeširića na glavi ili je ne obuče u pretjerani niz slojeva odjeće, zašto ima veliki broj ekstra papuča za goste kod kuće…

Braun kaže da se on i njegovi prijatelji Amerikanci, koji su navikli spavati uz otvorene prozore i tradicionalno vole vjetrove, nikako ne mogu dovoljno načuditi i nasmijati strahu od propuha, koji im se čini kao neko balkansko praznovjerje, vjerovanje u vampire i slične stvari.

‘Jedan moj prijatelj oženjen Bugarkom odlično je to sročio: ‘U Bugarskoj je džemper nešto što dijete nosi kada je majci hladno’, požalio se bloger.

No je li propuh zaista samo balkanski mit ili predstavlja stvarnu prijetnju zdravlju?

Ako na internetu pokušate pronaći neki tekst o posljedicama propuha (na engleskom draft), otvoriće vam se gotovo isključivo alternativne stranice kiropraktičara, akupunkturista, akupresurista i sl. Teško ćete naći neki ozbiljan medicinski časopis koji se bavi propuhom.

Prof. dr. sc. Simeon Gracio, načelnik Klinike za reumatologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u KBC-u ‘Sestre milosrdnice’, urednik časopisa Fizikalna i rehabilitacijska medicina ima objašnjenje zašto je to tako.

‘Nema naučnih dokaza da postoji uzročno posljedična veza između propuha i bolova u leđima, vratu i sl.’ rekao je prof. Grazio i pojasnio:

‘Neki ljudi mogu tvrditi suprotno na temelju ličnog iskustva, međutim, kada govorimo o medicini temeljenoj na dokazima iskustveni je nivo najniži stepen dokazivanja.

U stručnim časopisima mogu se možda objaviti članci o njima, kao prikazi slučajeva, no to je premali broj tzv. dokaza da bi se moglo govoriti o uzročno – posljedičnoj vezi’, rekao je ugledni fizijatar istakavši kako to ipak ne znači da je pametno preznojen stati izravno pod klima uređaj.

Možemo li se možda na propuhu prehladiti?

Dakle, ako je vjerovati stručnjacima, propuh neće izazvati glavobolje, neuralgije, upale mozga i sl. No, možda ima nešto istine u tome da se čovjek na propuhu može prehladiti i eventualno dobiti upalu pluća?

Primarius dr Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kaže da ni taj mit ne stoji.

‘Propuh definitivno ne uzrokuje zarazne bolesti. Prehladu uzrokuju virusi, ona nema veze s propuhom. To se kosi sa svim načelima naše struke. Možda propuh može podići viruse s tla i tako kontaminirati zrak, no nisam nikada čuo da postoje neki naučni radovi o tome ili neki dokazi, o tome se može samo nagađati’, bio je kratak i jasan dr. Čivljak.

Dakle, možda je opasnost od propuha ipak samo legenda!?

(Tportal)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se