20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Bratunac: Mrtvace drže na hodniku

BRATUNAC – Iako Dom zdravlja u Bratuncu nije bio u plavnom području, podzemne vode pričinile su velika oštećenja, zbog čega je ugrožena bezbjednost pacijenata, ali i osoblja.

Mrtvačnica u BratuncuPrilikom nedavnih obilnih kiša, krov ove zdravstvene ustanove je prokisnuo, pa je izmješten dio opreme iz prostora na spratu zgrade. Direktor Doma zdravlja Snežana Stojanović je istakla da neuslovni prostor usložnjava epidemiološku situaciju.

– Zbog velikih oštećenja u prostoriji, koja je korišćena kao mrtvačnica, nedavno smo bili prinuđeni da umrlog pacijenta smjestimo u hodnik. Trenutno nemamo odgovarajuću prostoriju za smještaj preminulih – rekla je Stojanovićeva i istakla da nijedan toalet nije u funkciji, jer je došlo do izlijevanja fekalija u podrumskim i prizemnim prostorijama.

– Uslovi za rad su veoma loši. S obzirom na to da postojeći objekat nema betonsku ploču, usljed obilnih padavina oštećeni su plafoni većeg broja prostorija, što dodatno ugrožava bezbjednost rada, ali i pacijenata – upozorila je Stojanovićeva koja je navela da u ovu zdravstvenu ustanovu, samo u Službu porodične medicine, prosječno dnevno dolazi od 120 do 200 pacijenata. Ona je navela da Dom zdravlja ima 14.500 registrovanih pacijenata.

– Bratunački Dom zdravlja je 1960. godine počeo da radi u ovom prostoru površine 780 metara kvadratnih. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je prije dvije godine ocijenilo da je ovaj objekat u veoma lošem stanju, zbog čega je odlučeno da bude izgrađen novi dom zdravlja – rekla je Stojanovićeva.

Obnova

Snežana Stojanović je istakla da očekuje da će resorno ministarstvo, u saradnji sa opštinom Bratunac, realizovati projekat izgradnje doma zdravlja čija je vrijednost gotovo dva miliona maraka.

– Time ćemo omogućiti normalne uslove za pacijente i za rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi – naglasila je Stojanovićeva.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se